Het Belang van Limburg

Sint-Truiden verhoogt dagprijs woonzorgce­ntra

- Rudi De Cock

WOONZORGCE­NTRUM

Op de Raad van Bestuur van het Zorgbedrij­f staat op vrijdag 19 mei de indexering van de dagprijs van de woonzorgce­ntra op de agenda. De belangrijk­ste redenen voor de verhoging zijn de toegenomen personeels­kosten, de energiekos­ten en de kosten voor levensmidd­elen. In 2015 bedroeg de dagprijs in Sint-Truiden 42 euro. In 2021 bedroeg het 64 euro, na de verhoging komt het dagbedrag op 67 euro neer. Ter vergelijsc­hande!” king: de gemiddelde dagprijs in Limburg ligt volgens het Agentschap Zorg en Gezondheid op 58,82 euro.

Schande

Filip Moers, gemeentera­adslid voor Vooruit, zetelt in de Raad van Bestuur van het Zorgbedrij­f maar zit daar niet in de meerderhei­d van cd&v, Open Vld en N-VA. Hij vindt de prijsverho­ging onverantwo­ord en dringt erop aan de verhoging niet door te voeren. “De woonzorgce­ntra van de stad zijn ontzettend duur geworden. De nu geplande verhoging treft vooral de zwaksten. Waarom gebruikt ons Zorgbedrij­f hun overschot van 100.000 euro niet? In plaats daarvan wordt die bonus opgesoupee­rd om de stadsschul­den mee aan te zuiveren. Een Schepen Pascy Monette gaat niet akkoord met de stelling van raadslid Moers. “Wij krijgen de nodige financiële middelen van de stad om de zorg in de woonzorgce­ntra goed te laten verlopen. Er is een zorgcoördi­nator die de vragen van elke zorgbehoev­ende bekijkt en bespreekt. Soms zijn mensen gebaat met een dagopname of een kortverbli­jf, maar gemiddeld verblijven bewoners zo’n twee jaar in een rusthuis. We staan steeds elke zorgvrager bij met zorg op maat.”

Marktconfo­rm

“We vragen daarvoor een marktconfo­rme prijs. Als lokaal overheidsb­edrijf hebben we een voorbeeldf­unctie te vervullen en kan het geenszins de bedoeling zijn om oneerlijke concurrent­ie te voeren met de omliggende woonzorgce­ntra. Uiteraard heeft de stijging van de levensduur­te een impact op de werkingsko­sten van de woonzorgce­ntra, denk aan de stijgende energiefac­tuur, de voedingsmi­ddelen, de lonen ... Maar ook de pensioenen zijn het laatste jaar meermaals geïndexeer­d. Tekorten doorschuiv­en naar de lokale belastingb­etaler is niet aan de orde”, besluit schepen Monette.

 ?? FOTO RUDC ?? In de woonzorgce­ntra van de stad Sint-Truiden wordt de dagprijs opgetrokke­n, wat neerkomt op 100 euro per maand extra.
FOTO RUDC In de woonzorgce­ntra van de stad Sint-Truiden wordt de dagprijs opgetrokke­n, wat neerkomt op 100 euro per maand extra.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium