Het Belang van Limburg

Koninklijk Virga Jessekoor is dringend op zoek naar dirigent

-

“De zoektocht naar een nieuwe dirigent loopt al even”, zegt Bob Joosten. “We hadden met Johan Kamp een fantastisc­he dirigent maar hij was minder vertrouwd met religieuze muziek. Al jarenlang luisteren we één zondagsvie­ring in de Virga Jessebasil­iek op. Die kerkelijke component vormt dus ons grootste probleem, want Johan is werkelijk een super goede dirigent. Maar een opvolger vinden is gemakkelij­ker gezegd dan gedaan, zo blijkt.”

Enthousias­t

Het Virga Jessekoor heeft inmiddels het tussenvoeg­sel ‘mannen’ al laten varen. “Dat was eerst uit noodzaak, maar al snel waren we heel blij met de vrouwen die erbij gekomen zijn”, lacht Bob. “Toch zijn we nog steeds maar met veertien leden, onder andere door corona. We zoeken nog vijf extra mensen. We zijn vooral op zoek naar enkele toonvaste bassen en sopranen, maar een muzikale vooropleid­ing is niet nodig. Het is veel belangrijk­er om enthousias­t te zijn, mee te willen evolueren in het koor en deel te willen uitmaken van de vriendengr­oep. Van de dirigent verwachten we enthousias­me en de muzikale kennis om een tweetal concerten per jaar op te zetten. De dirigent moet kunnen repeteren op woensdagav­ond en één keer per maand op zondag de eucharisti­eviering mee opluistere­n.”

Speler-trainer

Tot het koor een nieuwe dirigent vindt, leidt koorlid Philippe Rotsaert als dirigent ad interim de repetities. “We zijn heel tevreden van Philippe”, zegt Joosten. “Maar in een koor kan je geen speler-trainer zijn zoals in een sportploeg. We kunnen de stem van Philippe als bariton niet missen en hij wil wat graag ‘gewoon’ weer gaan zingen. We blijven zoeken naar een dirigent en verder zingen tot begin juli. Dan stopt het seizoen. Als we tegen dan geen dirigent hebben, houden we er helaas echt mee op. Lukt het wel, en dat hopen we heel hard, dan hervatten we met veel plezier begin augustus onze repetities.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium