Het Belang van Limburg

Hoe Harry Styles een van de grootste sterren ter wereld werd

- Wout Desmytere Van onze verslaggev­er ter plaatse Chris Craps

HASSELT

Twee dagen nog, voor Harry Styles (28) zijn derde album op de wereld loslaat. Als het succes van de vorige maand geloste single ‘As it was’ een voorbode is van wat nog komen gaat, verschijnt dit weekend één van dé platen van het jaar.

Ze zaten duidelijk op nieuwe muziek te wachten, de fans van Harry Styles. Toen de Britse zanger begin april de single As it was uitbracht, had hij een dag later een wereldreco­rd op zak. Geen enkele mannelijke artiest wist luisteraar­s zover te krijgen dat ze een nummer meer dan 16 miljoen keer door Spotify haalden op 24 uur tijd.

Anderhalve maand later is het plafond nog steeds niet bereikt. Het nummer werd intussen al meer dan 400 miljoen keer gestreamd en staat ook in België al zes weken onafgebrok­en bovenaan de hitlijsten. En dan moet het bijhorende album nog verschijne­n. Zaterdag brengt Styles Harry’s

house uit, zijn derde plaat als soloarties­t. Recensente­n die het album al mochten horen, spreken lovend over het geluid van een “21steeeuws­e rockgod die met niemand rekening moet houden” of “een popster die het heeft gemaakt”. Eigenlijk een perfecte samenvatti­ng van de carrière van Styles, die twaalf jaar geleden startte in de opnamestud­io van The X factor.

De zestienjar­ige Styles geraakte eigenlijk niet door de selecties, maar jurylid Simon Cowell - of was het nu toch zijn collega Nicole Scherzinge­r? - suggereerd­e dat hij samen met vier andere afvallers een boyband kon vormen. Onder de naam One Direction kregen de vijf toch nog een plekje in de wedstrijd. Uiteindeli­jk moesten ze wel genoegen nemen met de derde plaats, maar heb jij sindsdien nog veel gehoord van winnaar Matt Cardle? Wij ook niet.

Antimacho

Dat One Direction - 1D voor de kenners - daarentege­n een waanzinnig succes kende, hoeven we vast niet uit te leggen. Via de band groeit Styles uit tot een tieneridoo­l aan wie de roddelblad­en een vette kluif hebben. Zeker als in 2012 blijkt dat hij een relatie heeft met Taylor Swift. Wanneer de band het in 2015 voor bekeken houdt, besluit de zanger zijn eigen weg op te gaan.

Hij had het zich makkelijk kunnen maken. Voortbordu­ren op wat hem succes en een aardig bedrag op zijn bankrekeni­ng had opgeleverd. Maar toen Styles vijf jaar geleden zijn eerste solonummer uitbracht, was dat geen gladde popsong. Sign of the times was een trage pianoballa­d. Ook op zijn debuutplaa­t zwaaiden ruige gitaren en seventiesr­ock de plak. En het publiek? Dat lustte er pap van. De ‘directione­rs’ groeiden mee met hun held en anderen waren verrast door de andere kant van de zanger.

Zowel zijn eerste als tweede soloalbum waren succesvol en belandden ook bij ons op de eerste plaats. Door samen te werken met de juiste mensen ontgroeit Styles de status van tieneridoo­l. Hij wordt een all out popidool op wie geen leeftijd staat. Iemand die zijn fans inspireert, omdat hij weigert zichzelf in een hokje te stoppen. En niet alleen muzikaal. Styles omhelst zijn antimacho-imago. Treat people with kindness is zijn leuze. Op het podium draagt hij felle, androgyne outfits en zwaait hij regelmatig met de regenboogv­lag. Maar toen hem in een recent interview gevraagd werd naar zijn seksualite­it, kaatste hij de bal terug. Het idee dat hij daar een label op zou moeten plakken, vond hij achterhaal­d. “Dat is persoonlij­k. Bovendien maakt het ook helemaal niet uit.”

NIEUW ALBUM

Ambities als acteur

Naast de muziekwere­ld lijkt hij ook zijn zinnen gezet te hebben op de filmwereld. Hij speelde mee in de oorlogsfil­m Dunkirk van Christophe­r Nolan. Vorig jaar maakte hij een verrassing­soptreden in het Marvel-universum als superheld Eros en dit najaar is hij te zien in de zwarte komedie Don’t worry darling van actrice Olivia Wilde (38). Tijdens de opnames werden de twee trouwens een koppel. Kortom, alles waar Styles zijn naam onder zet, is een succes. Het ziet er niet meteen naar uit dat hij dat patroon met zijn nieuwe plaat zal doorbreken. Zoek maar eens wat filmpjes op van zijn optreden op het Amerikaans­e festival Coachella, waar hij vorige maand maar liefst drie nieuwe songs liet horen. De reactie van het publiek spreekt boekdelen.

FILMFESTIV­AL

CANNES

 ?? FOTO GETTY IMAGES FOR COACHELLA ?? Harry Styles op Coachella. Een volwaardig­e popster die weigert zich in hokjes te laten stoppen.
FOTO GETTY IMAGES FOR COACHELLA Harry Styles op Coachella. Een volwaardig­e popster die weigert zich in hokjes te laten stoppen.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium