Het Belang van Limburg

Cruise in Cannes voor nieuwe Top Gun

-

doen. Ik bond lakens bij mekaar als parachute, kroop op het dak en sprong. Op dat moment wist ik dat het niet goed ging aflopen. Het was de eerste keer dat ik sterren zag bij daglicht.” Cruise hield niets over aan zijn waaghalzer­ij. “Ik was wel bang dat mijn moeder me ging vermoorden want ik had haar lakens helemaal vuil gemaakt.”

De stunts die Cruise later in zijn films zou doen, waren minstens zo gevaarlijk. Waarom wil hij die allemaal zelf doen? “Je vraagt toch ook niet aan danser Gene Kelly waarom hij zijn dansen zelf danst”, lacht Cruise. “Ik wil de kunstvorm tot het uiterste duwen. Ik vraag me altijd af hoe ik een publiek helemaal kan onderdompe­len in dit soort actie. Hoe kan ik ze vermaken? Door het zelf te doen – een vliegtuig springen, aan een helikopter bengelen, een onmogelijk­e sprong wagen – maak je iets apart. Het publiek weet dat. Het voelt dat het iets anders en ongewoons krijgt.”

Onmogelijk­e opdracht

Cruise zegt dat hij al van bij het prille begin van zijn carrière alles wilde weten over cinema. Hij genoot geen acteerople­iding, maar hij was geobsedeer­d door films. “Ik was 19 toen ik in Taps met George C. Scott speelde. Ik wilde gewoon alles weten. De regisseur, Harold Beck, toonde me welke opnames in de film ging zitten en welke niet. Hij liet me ook optredens van andere acteurs zien. Het was geweldig om George C. Scott door de lens van de camera te observeren.”

Cruise droomde er dan ook van om zelf films te produceren. “De eerste film die ik als producent wilde maken, was Mission: Impossible. Ik stapte naar Paramount, maar iedereen vond het een slecht idee. In die tijd dacht men nog aan de oude televisies­erie. Maar ik heb hem uiteindeli­jk gemaakt en er heel veel van geleerd. Ik zag toen het potentieel om het actiegenre nog te verbreden.”

Bioscoop boven alles

Cruise brak ten slotte een lans om films te zien in de cinema. “’Ik maak films voor het cinemapubl­iek uit alle uithoeken van de wereld. Er is een verschil in het maken van een film voor de bioscoop en het maken van een televisief­ilm. De manier waarop je filmt en hoe je met het publiek communiuit ceert, is helemaal anders voor het grote scherm. Zoals cinema heel anders is dan theater. Top Gun: Maverick zou tijdens de coronaperi­ode nooit op een streamings­dienst zijn beland. Wat er daarna met de film gebeurt, is iets anders, maar ik ga resoluut voor cinema.”

Na zijn masterclas­s en de Top Gun-voorstelli­ng vloog Cruise terug naar Londen. Daar speelt hij immers een hoofdrol in de viering van het platina jubileum van koningin Elizabeth II en zal hij ook de rode loper betreden naast prins William en prinses Kate voor de Britse première van Top Gun: Maverick.

→ Top Gun Maverick komt op 25 mei in

de bioscopen.

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium