Het Belang van Limburg

R motivatie dankzij nieuwe viermansbo­ot

- Marc Cornelisse­n

KAJAK

WB IN RACICE In Tsjechië beginnen de Red Torpedoes, onze nationale kajakkers, aan de olympische cyclus richting Parijs 2024. Nieuw is de K4: Hermien Peters en Lize Broekx hebben teamgenote­s gevonden voor een viermansbo­ot.

Met Artuur Peters (onlangs recordman in De Container Cup), Lize Broekx en Hermien Peters had België drie olympiërs in Tokio. Over twee jaar in Parijs kan de groep dubbel zo groot zijn, want er is een nieuw project met een K4 500m voor vrouwen. Eind 2021 hielden Broekx en Peters een talentenja­cht: K2 zoekt K4. “We hebben in september een oproep gedaan aan Belgische dames met enige kajakervar­ing”, vertelt de Ekselse Hermien Peters (27), die met haar zesde plaats in de K1 500m het best scoorde in Tokio. “Zes kajaksters tussen de 18 en de 27 hebben we bereid gevonden om weer wat vaker in hun boot te springen. Het waren vooral meisjes die tot de junioren internatio­naal gevaren hadden, maar dan door hun studies hadden afgehaakt. Ze hebben in korte tijd veel progressie gemaakt en gaandeweg is de groep gereduceer­d tot drie. Op de recente nationale testen hebben we naar de beste combinatie gezocht. Dat zijn niet noodzakeli­jk de vier beste individuel­e kajakkers, want om goed samen te varen moet het technisch ook kloppen tussen de vier: de timing, de manier waarop je kracht zet, enzovoort.”

Het resultaat is vandaag voor het eerst in competitie te zien op de Wereldbeke­r in het Tsjechisch­e Racice. Peters en Broekx delen de boot met de Peltse Amber Van Broekhoven en de Mechelse Camille Dewaele. Over ambities en potentieel durft Peters zich niet uit te spreken. “Vraag me dat maandag nog eens. Idealiter halen we met deze K4 de Spelen.

Daarvoor moeten we in de top tien geraken op het WK in 2023. Als dat lukt, mogen we meteen ook meedoen met de K2 en K1. Dat scenario zou heel mooi zijn, maar of het realistisc­h is, weet ik niet. Op dit moment zitten we in een testfase en beschouw ik de K4 als een nevenproje­ct. De focus ligt op de K2 (waarin Broekx en Peters brons wonnen op het WK in Kopenhagen, nvdr.). In Tsjechië pakken we de K4 erbij, maar een week later in Polen niet.”

Extra motivatie

Extra pluspunt van het nevenproje­ct: hoe meer zielen, hoe meer vreugd. Peters: “De nieuwe meisjes zijn meegegaan op stages en komen geregeld met ons trainen. Dat geeft een boost aan de motivatie van Lize en mezelf.” Na deze twee wereldbeke­rs in Racice en Poznan pieken de kajakkers naar het WK, begin augustus in het Canadese Halifax, en het EK, drie weken later in München. Peters: “Dit wordt een raar jaar. Een nieuwe lichting jongeren komt als het ware uit het niets meedoen. Enkele toppers blijven weg, bijvoorbee­ld omdat ze kinderen krijgen, en nog anderen proberen nieuwe combinatie­s uit. Dat maakt het moeilijk om in te schatten. We mikken op de A-finale met de K2 en het gevoel is goed, maar we zullen dit weekend pas ontdekken waar we staan.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium