Het Belang van Limburg

Kinderboek leert Limburgse kleuters alles over archeologi­e

-

ARCHEOLOGI­EDAGEN SINT-TRUIDEN

Kinderen warm maken voor archeologi­e, dat moet ‘Emma en Otis vinden een muntje’ doen. De provincie lanceert het boek in de 1.750 Limburgse kleuterkla­ssen. “Het lot van ons erfgoed ligt in de handen van de volgende generaties”, zegt gedeputeer­de Igor Philtjens.

De aanleiding voor het prentboek zijn de jaarlijkse Archeologi­edagen, die dit weekend plaatsvind­en. Kinderaute­ur

Liesbet Slegers schreef het boek. “Dankzij de input van historici en archeologe­n groeide een nieuw verhaal dat ik samen met de afdeling Erfgoed heb gemaakt. Het is altijd een uitdaging om iets abstracts als archeologi­e uit te leggen aan kinderen. Maar dat lukt Emma en Otis prima.”

In het boek zijn Emma en Otis samen met hun hond Botje op stap. Al snel ontdekt Botje een bijzondere munt in het zand. Het boek neemt de Limburgse kleuters mee op avontuur. “Via acht opdrachten leer ik hen op een speelse manier kennismake­n met archeologi­e”, zegt de kinderaute­ur. Het provincieb­estuur deed alle 1.750 kleuterkla­ssen een exemplaar cadeau, net als elke bibliothee­k. Gedeputeer­de voor Ergoed Igor Philtjens (Open Vld) wil met het boek erfgoed en archeologi­e tot in de huiskamer brengen. “We moeten erover waken dat het erfgoed van morgen veilig is in de handen van de jeugd van vandaag.”

Gezinswand­eling

Voor de uitrol van het boek organiseer­t de provincie ‘Emma en Otis’-gezinswand­elingen tijdens de Archeologi­edagen, zaterdag en zondag in Tongeren en Oudsbergen. Ieder kind krijgt bij het startpunt een rugzakjes met spulletjes om de opdrachten te voltooien. Op het einde wacht voor elke kleine archeoloog een diploma en een mooie beloning.

 ?? FOTO RR ?? Kinderaute­ur Liesbet Slegers las haar boek voor aan een klas van basisschoo­l De Zonnebloem in Wilderen (Sint-Truiden).
FOTO RR Kinderaute­ur Liesbet Slegers las haar boek voor aan een klas van basisschoo­l De Zonnebloem in Wilderen (Sint-Truiden).

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium