Het Belang van Limburg

Jeugd grijpt de macht bij VRT

- Dennis Van Goethem

OPENBARE OMROEP BRUSSEL Fien Germijns, Kawtar Ehlalouch, Gloria Monserez: de jeugd grijpt de macht bij de VRT. Deel van de vernieuwin­gsoperatie, of spelen besparinge­n een rol? Hoe dan ook is hun komst “broodnodig”, klinkt het. “Dure vogels als Tom Waes en Philippe Geubels lokken het publiek, maar de VRT moet ook aan de toekomst denken.”

De verjonging­skuur bij de openbare omroep zet zich voort. Nadat Kawtar Ehlalouch (25) en Robin Keyaert (27) de MNM-ochtendsho­w van Peter Van de Veire overnamen, en Aster Nzeyimana (28) in Extra time de pensioenge­rechtigde Frank Raes verving, ruilt Fien Germijns (27) van plek met Switch-host Adriaan Van den Hoof. Vers bloed om de ervaren garde af te lossen: het past in de vernieuwin­gsoperatie die de VRT doorvoert, zoals vastgelegd in haar beheersove­reenkomst. Ook de aanwerving­en van Gloria Monserez (20), in Hotel romantiek, en Niels Destadsbad­er (33) kaderen daarin. En er liggen nog doelen vast: tegen 2025 moet de helft van de VRT-gezichten vrouwelijk zijn, en bijna tien procent een migratieac­htergrond hebben. Dat weerspiege­lde zich al in De Warmste Week vorig jaar. Monserez, Ehlalouch en Stéphan Tanganagba (24) van Iedereen beroemd kregen de voorkeur op Stubru-veteranen. Op het scherm kreeg Bart Peeters dan weer een jong veulen als Nora Gharib (28) naast zich.

Om maar te zeggen: de Reyerslaan trekt de kaart van de jeugd. Al noemen ze het daar een lijn die ze doortrekke­n. “De VRT geeft al jaren kansen aan nieuw talent, en zal dat blijven doen. We willen gezichten laten doorgroeie­n. Ook op andere manieren, zoals in de Ketnet Musical of met jonge, onbekende acteurs in fictie.” De reboot van Dertigers is een voorbeeld van dat laatste.

Investeren

Toeval of niet, de instroom van frisse krachten komt kort na de aankondigi­ng van besparinge­n. VRT moet 25 miljoen euro bezuinigen. Daarbij vallen 116 naakte ontslagen en wordt de productie van Thuis uitbesteed. Of ook jonge – goedkopere – schermgezi­chten de kosten kunnen drukken? Zo zit het niet, zegt VRT.

 ?? FOTO VRT ?? Gloria Monserez.
FOTO VRT Gloria Monserez.
 ?? FOTO JOOST JOOSSEN ?? Fien Germijns.
FOTO JOOST JOOSSEN Fien Germijns.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium