Het Belang van Limburg

Een les in nederighei­d

-

Na zijn ultieme vernederin­g van maandag probeerde minister-president Jan Jambon zich bij zijn tweede zit van donderdag op te stellen als “een nederig man”. Een poging tot knieval, toch voor iemand waarvan de “da gade gij nie bepalen”-uitspraak drie jaar na een andere Septemberv­erklaring nog altijd als T-shirt te koop is in de N-VAwebshop. Diezelfde nederighei­d probeerde ook Sammy Mahdi uit te dragen nadat hij over zijn zelfgekalk­te “rode lijn” stapte en toch plots plooide voor kinderbijs­lag zonder volledige indexering. Dat Mahdi snel over zijn mislukking communicee­rde, is nog het enige positieve aan wat hij zelf een “chickengam­e” vindt. De show zit er voorlopig op. Deze aflevering toch. Want straks moeten cd&v, N-VA en Open Vld weer samen verder en dat zal niet van harte zijn. Dat belooft dus voor moeilijke dossiers als Ventilus en stikstof. Jambon riep verzoenend op om een “coalition of the willing” te vormen, maar bij cd&v kon er amper applaus van af. Vlaams minister Zuhal Demir (N-VA) laat al langer uitschijne­n dat ze volgende keer liever zonder cd&v (én met Vooruit) zou besturen. Als ze echt in pole position staat voor het volgende minister-presidents­chap, kan ze daar wel op aandringen. Misschien is dat zelfs niet nodig. Want cd&v leek deze week zelf richting oppositie te stappen.

Wat Vlaanderen zelf doet, doet het zeker niet beter. Dat is in elk geval de conclusie van deze Septemberv­erklaring. De strijd tussen cd&v en de rest wijst ook op bepaalde gevaren die de regionalis­ering van sociale zekerheid inhoudt. Want bij het doorschuiv­en van de bevoegdhei­d voor de kinderbijs­lag naar Vlaanderen is de automatisc­he indexering gesneuveld. Zeer vreemd dat zo’n essentieel onderdeel van een gezinsinko­men niet koopkracht­vast is.

De 4 miljard aan maatregele­n die de Vlaamse regering uittrekt, zal voor veel mensen niet echt een groot verschil maken. Daarvoor zijn de maatregele­n te breed uitgesmeer­d over van alles en nog wat. Het verschil met de federale maatregele­n – zo merkt arbeidseco­noom Stijn Baert (UGent) op - is dat die eerder de niet-werkenden ondersteun­en terwijl de Vlaamse regering met een betere kinderopva­ng en met de jobbonus ervoor zorgt dat werken loont. De federale energiepre­mie is weliswaar een veelvoud van wat de schrapping van de luttele euro’s aan Vlaamse energiehef­fingen oplevert, maar een overheid kan nu eenmaal die torenhoge facturen niet zomaar voor iedereen gaan financiere­n. Want die rekening krijgen we dan toch op een andere manier weer voorgescho­teld. Dat Jambon van meet af aan de verwachtin­gen van de begrotings­maatregele­n heeft getemperd, is misschien wel zijn verstandig­ste zet. De ontgoochel­ing is niet groot, de vreugde ook niet.

Reacties: dekern@hbvl.be

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium