Het Belang van Limburg

Steun energiefac­tuur: 1,25 miljard euro

-

Om gezonde bedrijven die lijden onder de gestegen energiepri­jzen te steunen en zo de werkgelege­nheid, de productie en de koopkracht van de werknemers op peil te houden, heeft minister Brouns een groot steunpakke­t ter waarde van 1,25 miljard euro uitgewerkt:

* Het komende half jaar wordt 250 miljoen euro aan subsidies voorzien. “Gezonde bedrijven die vorig jaar minstens 7.500 euro aan energie-uitgaven hadden, komen in aanmerking voor een steun tot 80 steun van hun operatione­el verlies en tot maximaal 500.000 euro per kwartaal. Voor meer energie-intensieve ondernemin­gen en ondernemin­gen in gevoelige sectoren loopt dat maximumbed­rag op tot 4 of 7,5 miljoen euro per kwartaal”, zegt Brouns. Voorwaarde is wel dat de ondernemin­gen in het jaar waarin ze steun ontvangen geen dividenden uitkeren en dat ze slechts beperkt (35%) gebruik mogen maken van tijdelijke werklooshe­id.

* Om ondernemin­gen door deze energiecri­sis te loodsen, wordt één miljard euro aan leningen en waarborgen vrijgemaak­t. Daarvoor wordt de bestaande overbruggi­ngslening uitgebreid. De overbruggi­ngslening is een zeer voordelige lening (1,5% interest) waarmee een kleine ondernemin­g tot 200.000 euro en een middelgrot­e ondernemin­g tot 400.000 euro kan ontlenen. Brouns: “We gaan het maximale ontleenbar­e bedrag voor kmo’s optrekken tot 750.000 euro. Parallel wordt een nieuwe, uitgebreid­ere variant van de overbruggi­ngslening uitgewerkt. Die zal voor alle bedrijven beschikbaa­r zijn en toelaten om maximaal 2 miljoen euro te ontlenen met een looptijd van 6 jaar.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium