Het Belang van Limburg

Problemen rond crèches van Rheia blijven zich opstapelen

- Olivier Simons

KINDEROPVA­NG HASSELT/LOMMEL/HECHTELEKS­EL/PELT/LANAKEN Er duiken steeds meer problemen op rond de Limburgse kinderdagv­erblijven van Rheia. Zo is er ook in Hasselt sprake van een huurachter­stand van zo’n 61.000 euro en hebben veel ouders in Lommel hun waarborg nooit teruggekre­gen.

De vzw Rheia nam in het begin van de zomer (samen met de vzw Hera, die hetzelfde bestuur heeft, nvdr.) de negen kinderdagv­erblijven van Beau-fort over. Het ging om vier crèches in

Lommel en één in Pelt, HechtelEks­el, Hasselt, Lanaken en Heverlee. Maar de vzw erfde daarmee ook de zware financiële problemen waarmee Beau-fort al jaren kampte.

Huurachter­stand

Zo raakte eerder al bekend dat de organisati­e in Heverlee voor meer dan honderddui­zend euro aan huurachter­stand opliep. Korian, de eigenaar van het pand waar de crèche in was ondergebra­cht, probeert dat bedrag nu via de rechtbank terug te krijgen. Vanaf vrijdag wordt het huurcontra­ct alvast ontbonden. Niet dat dit veel impact zal hebben op de crèche zelf, want die werd begin september al voor drie maanden geschorst door het Agentschap Opgroeien. Nu blijkt dat Beau-fort voor haar kinderdagv­erblijf in Hasselt ook een serieuze huurachter­stand heeft opgebouwd. De eigenaar van het pand probeert via het vredegerec­ht van Hasselt om ongeveer 61.000 euro aan achterstal­lige huur terug te krijgen. Volgende week dinsdag wordt de uitspraak verwacht.

Waarborg

Heel wat Lommelse ouders hadden de afgelopen jaren dan weer problemen met het terugbetal­en van de waarborg. “Mijn zoontje kon vanaf 2018 terecht bij DouDou in Lommel”, vertelt moeder Bieke. “We betaalden toen een waarborg van 200 euro, die we zouden terugkrijg­en als mijn zoon naar school kon gaan. Begin 2019 werd de crèche overgenome­n door Beau-fort, maar zij verzekerde­n ons meermaals dat zij ook de waarborg in orde zouden brengen.”

“Maar al snel bleek dat verschille­nde ouders die waarborg niet terugkrege­n. En ook onze waarborg is nooit meer teruggesto­rt nadat we onze laatste factuur hadden betaald. Intussen is dat al twee jaar geleden. We hebben nog verschille­nde mails gestuurd, maar zonder resultaat. Met de huidige problemen rond Rheia vrees ik dat we die waarborg nooit meer zullen terugzien.”

Een vader uit Lommel, die liever anoniem blijft, hoorde al langer

Geen reactie

Inmiddels geven verschille­nde (ex-)werknemers van Beau-fort ook al aan dat ze hun lonen en vakantiege­ld vaak te laat en slechts gedeelteli­jk gestort kregen. Eén kinderbege­leidster probeert via de rechtbank zelfs nog 7.000 euro aan achterstal­lig loon en vakantiege­ld terug te krijgen.

Voor de derde dag op rij vroegen we het bestuur van Rheia donderdag meermaals om een reactie op de problemen. Maar die kwam er opnieuw niet. Intussen is er ook nog steeds veel onduidelij­kheid over de sluiting van andere kinderdagv­erblijven zoals dat in Hasselt. Het Agentschap Opgroeien, dat zeer bezorgd is om de organisati­e, benadrukt dat het op korte termijn duidelijkh­eid verwacht

 ?? ??
 ?? FOTO BOUMEDIENE BELBACHIR ?? Kinderdagv­erblijf Rheia in Hasselt.
FOTO BOUMEDIENE BELBACHIR Kinderdagv­erblijf Rheia in Hasselt.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium