Het Belang van Limburg

“Met mijn kinderen geschuild in de kast”

- Thomas Jansen

ORKAAN IAN

SARASOTA/HASSELT

Hij kondigde zich aan als “extreem gevaarlijk” en hij hield woord. Orkaan Ian, categorie 4, zorgde woensdag voor een ware ravage aan de westkust van Florida. Stormwinde­n tot 240 kilometer per uur werden gevolgd door metershoge overstromi­ngen. Naar het aantal dodelijke slachtoffe­rs is het nog gissen. Zo’n 2 miljoen mensen zitten zonder stroom. Een van hen is de Hasseltse Veerle Picard (51). In 1996 ging de kinesiste in op een jobaanbied­ing aan de andere kant van de Atlantisch­e Oceaan en sindsdien woont ze in Sarasota. Net de regio waar orkaan Ian aan land ging. “In 26 jaar heb ik hier drie orkanen meegemaakt, maar nooit op deze manier”, vertelt Veerle. “Maandagavo­nd hebben we de shutters uitgehaald. Dat zijn genummerde panelen om aan de ramen te hangen, als beschermin­g bij orkanen. Die staan altijd klaar in de garage. Maar dat betekent dus ook dat we sindsdien zonder daglicht zitten. Voor de kinderen was dat verschrikk­elijk, ze werden er gek van. Woensdag om 15 uur (21 uur Belgische tijd, red.) kwam de orkaan aan land. Sindsdien zitten we zonder stroom en internet.”

Geschuild in kast

Vele bange uren volgden voor Veerle en haar twee dochters Mia (13) en Sophia (11). “Ons huis bestaat uit twee verdieping­en”, legt Veerle uit. “In de nacht van dinsdag op woensdag hebben we nog gewoon boven geslapen. Maar toen het om 6 uur ’s ochtends al flink begon te waaien, heb ik de kinderen wakker gemaakt en hebben we ons beneden gelegd. Het ergste moest dan nog komen. We zaten in het donker en hoorden een heel erg vieze wind rond het huis gieren. Dat was heel beangstige­nd. Algemeen wordt aangeraden om op zo’n momenten niet aan de ramen te gaan zitten, ook al hangen er shutters. Ik heb met mijn kinderen in de kast onder de trap geschuild. Normaal staat er wat poetsgerie­f in, maar nu hadden we er op voorhand kussens en dekens gelegd.”

Via sms kon Veerle haar familie, onder wie haar moeder in Hasselt, op de hoogte houden. “Ook voor haar waren het bange uren. Normaal communicer­en we via WhatsApp met onze familie, maar dat werkte nu niet. Gelukkig konden we wel sms’en sturen. Op voorhand werd ons ook aangeraden om ervoor te zorgen dat de batterij van onze gsm voortduren­d opgeladen was. Het was dus geen verrassing dat de stroom wegviel.”

School dicht

Intussen is de orkaan al flink afgezwakt en is het ergste achter de rug in Sarasota. Tijd om de schade op te meten, had Veerle nog niet. “Ik ben nog niet echt buiten geweest, maar zag wel al dat de omheining neer ligt. Er liggen dakpannen van onze buren tot aan onze voordeur. Nu al staat vast dat het privézieke­nhuis waar ik werk en de school van de kinderen nog de hele week dicht blijven. Ik ga dadelijk voor de eerste keer sinds de orkaan de straat op. We hebben een heel leuke buurt en hangen erg aan mekaar. Ik ben er zeker van dat we elkaar enorm zullen steunen de komende dagen en dat we elkaar zullen helpen waar het kan. Daar trekken we ons aan op.”

 ?? ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium