Het Belang van Limburg

Dader dubbele moord overgeleve­rd aan ons land, maar mag straf in Nederland uitzitten

- Phillip Pergens

DUBBELE MOORD KINROOI De Nederlande­r Eric V. (56) wordt binnenkort overgeleve­rd aan ons land. De man vermoordde in juli zijn ex Marly Schapendon­k (35) en haar neef Martinus ‘Witte’ Van De Sande (40) in Kinrooi, maar wilde niet in België berecht worden. In afwachting van zijn proces zal hij nu dus wel in een Belgische cel verblijven, zijn straf zal hij in Nederland mogen uitzitten.

De 56-jarige Eric V. vermoordde in de nacht van 11 op 12 juli 2022 zijn ex Marly Schapendon­k (35) en haar neef Martinus ‘Witte’ Van De Sande (40). De man sloeg toe nadat hij Marly al een tijd ernstig aan het stalken was. Hij ging daarin steeds verder en uiteindeli­jk sloegen de stoppen helemaal door. Gewapend trok hij naar het huis van Marly in Geistingen (Kinrooi) en bracht hij haar om het leven. ‘Witte’, de neef van Marly die bij zijn nichtje bleef slapen omdat ze schrik had voor haar ex, werd eveneens doodgescho­ten. Vervolgens vluchtte de vijftiger naar Nederland. Daar kon de politie hem op 12 juli arresteren in zijn woonplaats in Eindhoven. Sindsdien zit hij in een Nederlands­e gevangenis. Het Limburgse gerecht vroeg na de feiten om zijn overleveri­ng.

Toerekenin­gsvatbaarh­eid

Het verzoek tot overleveri­ng aan ons land werd twee weken geleden behandeld voor de rechtbank in Amsterdam. Eric V. zag het echter niet zitten om naar een Belgische gevangenis te gaan en in ons land berecht te worden voor de moorden. Zijn advocaat haalde aan dat hij onderzocht werd door deskundige­n die concludeer­den dat de man “verminderd toerekenin­gsvatbaar” was. Dat vanwege autisme en een leerstoorn­is waarbij je non-verbale communicat­ie moeilijk kan begrijpen. Het advies van de experts was een terbeschik­kingstelli­ng (TBS) met dwangverpl­eging.

Volgens de raadsman van Eric V. kon het Belgische gerecht niet tot de juiste straf komen “omdat ze in ons gerechtssy­steem geen verminderd­e toerekenin­gsvatbaarh­eid kennen”. “België kent alleen een internerin­gsmaatrege­l als er sprake is van volledige ontoereken­ingsvatbaa­rheid”, zei de advocaat bij de behandelin­g van het overleveri­ngsdossier. “Hierdoor dreigt mijn cliënt een lange gevangenis­straf te krijgen.”

Straf in Nederland uitzitten

Hoewel de rechtbank begrip toonde voor het verweer, hebben ze vertrouwen in de Belgische rechtsgang en de strafrecht­elijke procedures in ons land. “We hebben vertrouwen dat ook de toerekenin­gsvatbaarh­eid gedegen onderzocht zal worden”, luidt het in hun motivering. Zij staan de overleveri­ng daarom toe.

In beroep gaan tegen de uitspraak is niet meer mogelijk. De overleveri­ng aan ons land zal, als alles volgens planning verloopt, binnen de tien dagen uitgevoerd worden. Dat betekent dat de Eindhovena­ar in afwachting van zijn proces, wellicht een assisenzaa­k, in ons land de rest van de voorhechte­nis moet uitzitten. De straf die de Belgische rechtbank hem zal opleggen, zal hij wel in Nederland mogen uitzitten. Daarover zijn de Belgen en Nederlande­rs het eens.

 ?? FOTO'S MMD/RR ?? In de nacht van 11 op 12 juli 2022 sloegen de stoppen van Eric V. door en bracht hij zijn ex Marly (foto) en haar neef om het leven.
FOTO'S MMD/RR In de nacht van 11 op 12 juli 2022 sloegen de stoppen van Eric V. door en bracht hij zijn ex Marly (foto) en haar neef om het leven.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium