Het Belang van Limburg

“Dit is een zwarte dag voor Italië”

-

Beringenaa­r Pasqualino Mare woont al meer dan tien jaar in het Italiaanse Turijn. Hij heeft de verkiezing­en in het vaderland van zijn ouders met grote aandacht gevolgd. “Dit is een zwarte dag voor Italië.”

Pasqualino woont al meer dan tien jaar in Italië. In Turijn werkt hij als Senior Human Capital Specialist bij de Europese Unie. Hij heeft hij de verkiezing­en dan ook op de voet gevolgd. “Dit is een zwarte dag voor Italië”, vindt de Beringenaa­r. “Volgens mij heeft Meloni haar overwinnin­g te danken aan het momentum, met name de gevolgen van de oorlog in Oekraïne en de nasleep van de coronapand­emie. Haar partij heeft allerlei beloftes gedaan, waardoor veel mensen denken dat ze minder belastinge­n gaan betalen, dat hun gasrekenin­g zal dalen en dat ze meer kindergeld krijgen. Ik ben benieuwd of dat er ooit gaat komen. Meloni wil ook minder bevoegdhed­en voor Europa en meer zelf als land bepalen, zonder tegenwerki­ngen op Europees niveau. Maar ze kan het zich niet veroorlove­n om in conflict te komen met Europa omwille van het geld. Ik betwijfel of ze een anti-Europese koers gaat volgen.”

Toch maakt Pasqualino zich zorgen. “Op ethisch vlak heb ik meer schrik”, zegt hij. “Meloni gebruikt populistis­che taal. Ze is tegen moslims en ze wil strenger zijn tegen migranten. Italië is altijd al een conservati­ef land geweest, met Meloni wordt dat nog erger.” Zelf heeft Pasqualino op de Partito Democratic­o (PD) gestemd, een centrum-linkse partij. “Maar Meloni heeft het slim gespeeld”, vindt hij. “Haar antwoorden op de behoeften van de Italianen sloegen beter aan dan die van de linkse partijen. De linkse leiders hebben totaal geen charisma en hebben geen eenheid getoond. Rechts heeft dat wel gedaan. Italië heeft nooit een stabiele regering gehad na de Tweede Wereldoorl­og. Zij willen ons nu bewijzen dat ze dat wel gaan kunnen. We zullen zien.”

 ?? ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium