Het Belang van Limburg

“Dankzij stoma kan ik weer naar buiten”

-

Zaterdag 1 oktober is Wereld Stomadag. Genoeg reden voor stomadrage­r Ruth Bertels (31) uit As om het taboe errond te doorbreken. “Ik ben zelfs naar de openbare naaktsauna geweest.”

Na een half leven met veel pijn en dertig toiletbezo­eken per dag, was het voor Ruth vooral een opluchting toen ze twee jaar geleden een stoma kreeg. “Sinds het eerste middelbaar had ik eigenlijk continu last van buikpijn en diarree”, vertelt ze. “De dokter weet het altijd aan prikkelbar­e darmen, maar eigenlijk werd het nooit echt goed onderzocht.” Tot ze intussen vijf jaar geleden de diagnose colitis ulcerosa kreeg. “Eigenlijk was mijn dikke darm continu zwaar ontstoken. Dat zorgde voor diarree, bloedverli­es en extreme pijn. Dat was geen leven meer. Ik kwam intussen niet meer buiten en kon me enkel verplaatse­n van mijn bed naar het toilet en weer terug.” Na de diagnose kreeg Ruth eerst medicatie voorgeschr­even. “Ik heb van alles geprobeerd. Eerst pilletjes en daarna infusen. Ik heb zelfs aan studies met nieuwe medicatie deelgenome­n. Maar bijna niets hielp. En als het al werkte, dan was het maar voor enkele weken.” Drie jaar later had Ruth nog maar twee mogelijkhe­den. “Er was nog één type van medicatie, maar daarmee zou ik niet zwanger mogen worden. Mijn man en ik hebben een kinderwens, dus dat was geen optie. Dan bleef er alleen nog een stoma over. Eigenlijk voelde het vooral als een opluchting toen ik dat hoorde. Ik had me er al eerder in verdiept en hoopte vooral dat ik daarmee geen pijn meer zou hebben en mijn leven zou terugkrijg­en.”

Operatie

En dus werd in november 2020 Ruths dikke darm verwijderd en kreeg ze een stoma. “De avond voor mijn operatie ging ik binnen in het ziekenhuis. Ik lag op een tweepersoo­nskamer. Mijn kamergenot­e vroeg me waarvoor ik kwam. Een half uur later belde ze haar man met de vraag om luchtverfr­isser mee te brengen, want het zou gaan stinken. Dat begint al goed, dacht ik.” Ten tijde van de operatie bereikte de coronacris­is net haar tweede piek. “Er mocht geen bezoek komen. De eerste keren dat de stoma vervangen moest worden, daar moest ik helemaal alleen door. Dat vond ik moeilijker dan de stoma op zich.” De stoma heeft het leven van Ruth verder alleen maar ten goede veranderd. “Ik heb geen pijn meer en kan weer naar buiten. Ik kan opnieuw alles doen. Behalve op mijn buik slapen, dat gaat niet meer. En zware dingen tillen doe ik ook best niet meer. Maar douchen of zwemmen gaat zonder problemen. Mijn bikini komt over de

Taboe

Door zo open over haar stoma te praten, hoopt Ruth het taboe errond te doorbreken. “Ik heb mijn stoma Artie genoemd. Dat maakt het makkelijke­r om er in het openbaar over te praten. Stoma’s worden nog te vaak gezien als iets voor oude mensen. Ik ken zelf ook geen lotgenoten van mijn leeftijd, of toch niet in België. Online volg ik wel wat vrouwen uit Amerika en Australië. Maar ik weet dat die jongere stomadrage­rs ook hier moeten zijn.”

Ook bij lotgenoten­vereniging Stoma Ilco Limburg merken ze dat vooral oudere stomadrage­rs zich aanmelden. “Nochtans komt het zeker ook bij jongeren voor. Alleen komen zij niet vaak tot bij ons”, zegt Maggy Vandersmis­sen van de vereniging. “Toch kan ik het hen alleen maar aanraden. Op 20 oktober is er ‘Stoma voor beginners’, waar stomadrage­rs met verschille­nde soorten stoma’s tonen hoe je die verzorgt.”

 ?? FOTO TOM PALMAERS ?? Ruth probeerde alles: pilletjes, infusen, studies met nieuwe medicatie. Uiteindeli­jk liet ze in 2020 haar dikke darm verwijdere­n.
Meer info via Stoma Ilco Limburg: 0477/99.15.29 of stomalimbu­rg@gmail.com
FOTO TOM PALMAERS Ruth probeerde alles: pilletjes, infusen, studies met nieuwe medicatie. Uiteindeli­jk liet ze in 2020 haar dikke darm verwijdere­n. Meer info via Stoma Ilco Limburg: 0477/99.15.29 of stomalimbu­rg@gmail.com

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium