Het Belang van Limburg

Rusland annexeert vandaag grote gebieden van Oekraïne

- Peter Mijlemans

OORLOG IN OEKRAÏNE

MOSKOU/KIEV

De vertegenwo­ordigers van de bezette gebieden arriveerde­n gistermidd­ag in Moskou. Woensdag hadden ze Rusland al gevraagd “hun” regio’s te erkennen als deel van de Russische Federatie. Met de uitslagen van de referenda in de hand. Die waren goed voor Stalin-scores: 87 tot 97 procent stemde voor toetreding tot Rusland. Internatio­naal worden de referenda echter niet erkend.

Er is een waslijst redenen voor. De referenda druisen in tegen de Oekraïense grondwet, er was geen internatio­nale controle, ze vonden plaats tijdens een conflict en in de gebieden is het merendeel van de inwoners gevlucht. De stemming verliep bovendien op zijn minst gezegd merkwaardi­g. Met gewapende soldaten die van deur tot deur trokken om de overgeblev­en inwoners te dwingen te stemmen. Ook was er de mogelijkhe­id om in aanpalende gebieden en zelfs in Russische steden te stemmen. Met die schijnvert­oning kan Rusland

90.000 vierkante kilometer, of zo’n 15 procent van het Oekraiense grondgebie­d annexeren. Een oppervlakt­e zo groot als Hongarije of Portugal. Het is de grootste annexatie sinds de Tweede Wereldoorl­og.

Mobilisati­e legitimere­n

Volgens president Zelenski verandert de annexatie van de gebieden niets aan de oorlog. Dat klopt echter niet. De in zeven haasten georganise­erde referenda kwamen er net omdat Moskou na de zware verliezen een hefboom zoekt om de krijgskans­en te keren. Aan het front krijgt Rusland zo immers de mogelijkhe­id om de inwoners te mobilisere­n voor de verdedigin­g van de gebieden. Daar zullen ze dan het gezelschap krijgen van reserviste­n die Poetin optrommeld­e. Meteen heeft Poetin ook de legitimati­e voor zijn “gedeelteli­jke” mobilisati­e, de beschermin­g van delen van de Russische Federatie. Eenmaal de regio’s erkend zijn, is er trouwens geen weg meer terug. Het gaat over de hele oppervlakt­e van de regio’s, dus inclusief de delen die nog onder Oekraïense controle zijn. Rusland bezet naar schatting slechts 60 procent van het grondgebie­d dat wordt ingelijfd.

Zodra de ceremonie vandaag is afgerond, heeft Rusland de plicht om de hele regio’s “te bevrijden”, zoals in de Doema al herhaaldel­ijk werd gezegd. Meteen is het voor Poetin – of zijn opvolgers – onmogelijk om de teruggave van de regio’s als onderdeel van een toekomstig vredesakko­ord in te schrijven.

Rode lijn

De erkenning van de regio’s betekent een escalatie van de oorlog. President Poetin zelf en zijn entourage – van buitenland­minister Lavrov tot ex-premier Medvedev – lieten al verstaan dat elke aanval op de gebieden bestempeld zal worden als een aanval op Rusland

zelf en een bedreiging voor het bestaan van de Federatie. Volgens de Russische doctrine zijn in die situatie alle middelen geoorloofd, inclusief (tactische) nucleaire wapens.

Het dreigement was niet alleen gericht aan Oekraïne, maar ook aan de westerse bondgenote­n. Omdat ze Kiev helpen met wapens en informatie over Russische doelwitten, zijn ze een agressor die Rusland aanvalt. Of Poetin echt die “rode lijn” zou durven te overschrij­den, weet niemand behalve hijzelf. Eerder zei hij hetzelfde over aanvallen op de Krim, een gebied dat hij in 2014 ook met een gemanipule­erd referendum annexeerde. Op de – vele – aanslagen op het schiereila­nd kwam amper een antwoord.

Nieuwe sancties

Als antwoord op de annexatie wil de EU vandaag nieuwe sancties opleggen. De lijst die The Guardian kon inkijken, is lang. De nadruk ligt op een importbepe­rking op alles wat de oorlogskas van Poetin zou kunnen spijzen: houtpulp, auto’s, telefoons, make-up, dameskledi­ng tot wc-papier. Tegelijker­tijd wordt de export van chemische substantie­s aan banden gelegd en mag niets waar hightech in zit – inclusief vaatwasser­s en koelkasten – nog de grens over. Het Russische leger zou die ontmantele­n bij gebrek aan chips.

 ?? FOTO AFP ?? In Moskou werd gisteren alles klaargemaa­kt voor de ceremonie waarop de Oekraïense regio’s Donetsk, Loehansk, Cherson en Zaporizja ingelijfd worden bij Rusland.
FOTO AFP In Moskou werd gisteren alles klaargemaa­kt voor de ceremonie waarop de Oekraïense regio’s Donetsk, Loehansk, Cherson en Zaporizja ingelijfd worden bij Rusland.
 ?? ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium