Het Belang van Limburg

Wedstrijd De Tofste Trooperdro­om helpt vereniging­en droom realiseren

-

Trooper is een platform dat vereniging­en en goede doelen helpt om geld in te zamelen. De vereniging­en kunnen leden en sympathisa­nten aanzetten om hun online aankopen via het platform te doen. Elke vereniging krijgt een eigen link. Koop je via die link iets bij bijvoorbee­ld Bol.com, dan gaat er automatisc­h een klein percentage van de prijs naar de vereniging. In de campagne ‘De Tofste Trooperdro­om’ konden vereniging­en en goede doelen hun grootste droom insturen en zo kans maken op een geldprijs om die te verwezenli­jken. Vanaf 1 oktober tot 15 oktober kan er gestemd worden.

Carnavalsw­agen in thema borstkanke­r

Amper 27 was de Gingelomse Kelly Sijmons toen ze in 2014 overleed aan de gevolgen van borstkanke­r. “Dat was anderhalf jaar na de diagnose”, vertelt haar partner Jo Geebelen. “In juni 2013 is ze kankervrij verklaard. In oktober van dat jaar werden we verkozen tot carnavalsp­rins- en prinses van Limburg. Twee maanden later was de ziekte terug en helemaal uitgezaaid. Toen kreeg ze te horen dat ze palliatief was.” Kelly liet een zoontje van drie na. “Leef vandaag, lach morgen en droom van wat nog komt. Dat was Kelly’s motto”, zegt Jo. “Daaruit is de vzw Droom Lach Leef gegroeid. Voor haar dood was Kelly bezig met het op poten zetten van een verkiezing voor een jeugdprins­enpaar. Met de vzw hebben we dat na haar dood verdergeze­t. Intussen zit ook de verkiezing van het volwassen prinsenpaa­r bij ons. De opbrengst van de verkiezing schenken we aan Pink Ribbon.” Nu wil de vzw graag een nieuwe carnavalsw­agen bouwen rond het thema borstkanke­r. “Ook het thema Disney zal erin verwerkt zitten. Het waren twee thema’s die Kelly na aan het hart lagen”, zegt

Jo. “Voor corona hadden we al een wagen gekocht. Maar we konden hem tijdens de lockdowns niet gebruiken, waardoor de huur van de opslagplaa­ts te duur werd en we hem moesten verkopen. Voor een compleet afgewerkte wagen van goede kwaliteit moet je toch 5 à 6.000 euro rekenen. Alle steun is dus welkom. Voor komend carnavalse­izoen zal het niet meer lukken, maar hopelijk wel het jaar erna. Zo willen we aan preventie doen en zowel mannen en vrouwen aansporen om de borsten te controlere­n.

Turnmateri­aal voor kinderen met overgewich­t

Kinderen met overgewich­t zorgeloos laten turnen. Dat is de droom van turnclub PTS-helixgym in Maasmechel­en. De club ziet de laatste tijd steeds meer kinderen met overgewich­t die willen komen turnen. “Maar die kinderen haken vaak snel af”, zegt Kristel. “De drempel is dan ook hoger als je als molliger kindje tussen allemaal sprinkhane­n staat. Je valt dan op. Daarnaast kunnen wij als lesgevers vooral oudere kinderen niet altijd helpen zoals het moet. Bijvoorbee­ld bij een salto, dan moeten we hen teleurstel­len en zeggen dat het niet gaat. Soms hebben we ook jonge lesgevers van 16 of 17 jaar. Zij kunnen zwaardere kinderen soms zelfs niet helpen bij een handenstan­d. Dat is heel confronter­end.” De turnclub wil daarom investeren in aangepast materiaal. “Denk bijvoorbee­ld aan een dubbele trampoline met een lagere insprong. Dan hoeven de kinderen die 40 à 50 centimeter niet te overbrugge­n en kunnen ze mee aanlopen met de rest. Een saltogorde­l kan dan weer helpen om de rug van de lesgever te ontlasten. Al die materialen kunnen voor al onze leden gebruikt worden. Maar ze zijn enorm duur. Daarom hopen we via Trooper wat geld in te zamelen.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium