Het Belang van Limburg

Vertrouwen van Limburgse ondernemer­s ver onder nul

In de productie en detailhand­el jobs worden bedreigd.

- Guido Cloosterma­ns

POLSSLAG ONDERNEMEN­D LIMBURG

HASSELT

De conjunctuu­rbarometer van Voka Limburg, die afgelopen woensdag werd voorgestel­d, wond er al geen doekjes om: het gaat met de Limburgse economie van kwaad naar erger. Dat pessimisme wordt nu bevestigd door de Polsslag Ondernemen­d Limburg, de bevraging waarmee Unizo Limburg en VKW Limburg elk kwartaal bij de Limburgse bedrijfsle­iders peilen naar hun evaluatie van het voorbije kwartaal en naar hun vooruitzic­hten voor het volgende kwartaal. Dat aanvoelen wordt dan in een cijfer gegoten. Als dat cijfer positief is, zijn er meer bedrijfsle­iders optimistis­ch dan pessimisti­sch. Bij een negatief cijfer overheerst pessimisme.

Pessimisme troef

Ruim zeven maanden na het uitbreken van de oorlog in Oekraïne is het geen verrassing dat het Limburgse ondernemer­svertrouwe­n naar beneden dondert. De POL keldert in oktober tot -18,9. Eind vorig jaar stond de POL nog op +22,8. Zowel de evaluatie over het voorbije kwartaal als de prognose voor het volgende kwartaal zijn negatief. De daling doet denken aan de inzinking tussen 2007 en 2009.

Uit de bevraging blijkt onder meer dat de druk op de winstmarge­s onhoudbaar wordt. In zowat alle sectoren en zowel in de kleine als grote bedrijven smelten de winsten als sneeuw voor de zon. De stijgende kosten op het vlak van energie, grondstoff­en en lonen

+30

+20

+10

+0

-10

-20

-30

-40

-50

2006

2008

2010

Unizo Limburg/VKW Limburg

2012

2014 wegen nog zwaarder op de winsten van de detailhand­el en van de grote bedrijven. De verwachtin­gen op het vlak van omzet, export en investerin­gen zijn zwaar negatief. In de productieb­edrijven en detailhand­el worden jobs bedreigd.

“Wij waarschuwd­en er de voorbije maanden al vaker voor, maar het is ondertusse­n duidelijk dat we in een zware crisis zitten”, aldus Bart Lodewyckx, gedelegeer­d bestuurder van Unizo Limburg. “Om uit deze crisis te geraken volstaat het niet om harder te werken of te innoveren. Als het brandt, moet je blussen. Herstelbel­eid is nu nodig, voordat deze energiecri­sis

2016

2018

2020

2022 zich als een sluipend gif onze ondernemer­s nestelt.”

Detailhand­el

bij

Vooral in de Limburgse detailhand­el wordt somber naar de toekomst gekeken. Van de positieve score in het laatste kwartaal van 2021 blijft niets meer over. Voor het vierde kwartaal staat de POL op -50,6. Niet verwonderl­ijk, zo luidt de conclusie. Door de stijgende prijzen staan de marges onder druk, terwijl de consumente­n de vinger op de knip houden. Ook de productieb­edrijven en de bouw zien zich geconfront­eerd met negatieve cijfers. De groothande­l en de diensten keken nog licht positief naar het voorbije kwartaal maar verwachten een somber najaar. Als we kijken naar de grootte van de bedrijven, dan zien we dat vooral de bedrijven met minder dan 20 werknemers en de bedrijven met meer dan 250 werknemers weinig optimistis­che verwachtin­gen hebben. “Kenden we na de pandemiesc­hok een heel snel en veerkracht­ig herstel, dan dreigt vandaag onherstelb­are schade als er niet snel en effectief wordt opgetreden”, zegt gedelegeer­d bestuurder Ruben Lemmens van VKW Limburg. “Een nieuwe hap uit onze maakindust­rie moeten we, zeker in Limburg, absoluut vermijden.”

 ?? FOTO
PETER HILZ ?? De detailhand­el kijkt zeer somber naar het komende kwartaal.
FOTO PETER HILZ De detailhand­el kijkt zeer somber naar het komende kwartaal.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium