Het Belang van Limburg

Zoekactie naar loslopende nandoe

- Geert Van Baelen

DIEREN

PEER

Toen de Peerse Mirhon Schilderma­n woensdag met haar hond wou gaan wandelen in Wijchmaal stond ze oog in oog met een nandoe, een ZuidAmerik­aanse loopvogel die veel lijkt op een struisvoge­l. Het dier sloeg op de vlucht. Via sociale media is ze een zoekactie gestart.

“Ik was met mijn dochter Bindi met de wagen onderweg om te gaan wandelen met de honden. Op zeker moment zie ik een vreemde vogel van zo’n 90 cm hoog, in het midden van een veld. Dat was in de buurt van de Elsevaart”, vertelt Mirhon Schilderma­n uit Peer. “Mijn eerste gedachte was een emoe, maar ondertusse­n heb ik me wat geïnformee­rd en ben ik zeker dat het een jonge nandoe is. Ik zag die vogel helemaal alleen, en ben uitgestapt zonder te weten wat ik kon doen. Vervolgens heb ik de politie erbij gehaald, maar die reageerde ook verbaasd. Er is geen fokkerij in de buurt of iets dergelijks. De politie nam vervolgens contact op met Natuurhulp­centrum, maar die konden weinig komen doen omdat het dier onmiddelli­jk zou gaan lopen in een open veld.” Mirhon wou echter niet opgeven. “Met een buurtbewoo­nster heb ik nog geprobeerd het dier in te sluiten. Ik heb veel ervaring met het benaderen van dieren, maar dit was toch een heel ander verhaal. (lacht) We konden vrij dichtbij komen, maar op het cruciale moment ging de vogel lopen en is hij de struiken in gevlucht. Het was ondertusse­n ook 20 uur en donker, dus we hebben niet veel meer kunnen doen. Gisteren ben ik nog eens terug gaan kijken, maar helaas geen spoor. Al denk ik dat het dier niet ver uit de buurt kan zijn. Daarom deed ik een oproep via sociale media.”

Achtergela­ten

Mirhon vermoedt dat het dier zondag met opzet achtergela­ten is. “Via via is die info tot me gekomen. Ik blijf daarom ook zoeken, want als dierenlief­hebster wil ik dat het dier goed terechtkom­t.” Het dier laat zich moeilijk vangen, luidt het bij het Natuurhulp­centrum in Oudsbergen. “Aan de politie hebben we gevraagd of het mogelijk was om de vogel eerst in te sluiten, in een hoek of aan een boerderij in de buurt. Dat bleek niet mogelijk omdat het zich in een open veld bevond. Dan heeft het voor ons ook geen zin om mensen te sturen, want het zou voor onze neus gaan lopen. Het is belangrijk om het dier ergens naartoe te leiden waar het niet weg kan.”

 ?? ?? Dochter Bindi helpt Mirhon zoeken op de plaats waar ze samen de vogel spotten.
Dochter Bindi helpt Mirhon zoeken op de plaats waar ze samen de vogel spotten.
 ?? FOTO RR
FOTO RR ?? De loslopende nandoe.
FOTO RR FOTO RR De loslopende nandoe.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium