Het Belang van Limburg

STVV gaat op zoek naar Kanarie van de eeuw

-

STVV-fans kunnen tot 12 oktober stemmen op hun favoriete speler, per decennium. Topfavorie­t voor de titel van Kanarie van de eeuw? Lon Polleunis, toch? Hij is immers de enige STVV’er die ooit de Gouden Schoen won. Zondag tegen Eupen zitten Polleunis en tientallen andere Truiense ‘legendes’ in de tribune als Eupen op bezoek komt.

In Sint-Truiden wordt hard gewerkt om de band met de trouwe supporter weer te versterken. Voor de komst van Eupen nu zondag nodigden brand manager Bert Stas en zijn kompanen een heleboel oud-spelers uit om de match bij te wonen. Gaande van Gouden Schoen Lon Polleunis over Désiré Mbonabucya tot Jonathan Legear, Roland Velkeneers en Antoine Leenders. Een fraai initiatief. Daarbij komt dat de fans op de website van de club momenteel ook per decennium hun favoriete speler kunnen verkiezen, vanaf de jaren zestig. Om vervolgens een ‘speler van de eeuw’ te kunnen uitroepen als de club haar 100-jarig bestaan viert in 2024.

“Ik ben uitgenodig­d zondag, maar dat mensen konden stemmen en dat er een speler van de eeuw bekendgema­akt wordt in de toekomst, dat wist ik niet heMaar lemaal”, zegt Lon Polleunis, intussen 79 jaar en als u het ons vraagt de absolute topfavorie­t om die prijs in de wacht te slepen. “Zou kunnen dat men op mij stemt, maar ik denk niet dat de jeugdige supporter veel weet over mijn carrière en misschien dus recentere spelers hoger in het vaandel draagt”, aldus Polleunis. “Dat is ook niet erg, hé. Dat is de normale gang van zaken in het leven. Ik won de Gouden Schoen in 1968, dat is toch ook al een eeuwigheid geleden.” Polleunis kijkt vooral uit naar zondag, dan ziet hij heel wat bekend volk terug. “Hoewel. Van onze gouden ploeg van destijds schiet niet veel volk over hé. Antoine Leenders en ik zijn er nog. Verder zijn spelers van toen overleden. De laatste jaren kwamen Antoine en ik mekaar alleen nog op begrafenis­sen tegen, zo ver is het gekomen. Dat we zondag in een fijne ambiance allemaal ex-Kanaries tegen zullen komen, doet me plezier.”

Vanden Boer en Boffin

Als we Lon Polleunis naar zijn beste ploegmakke­r vragen, antwoordt hij resoluut: “Ik vond Frits Vanden Boer geweldig. De beste middenveld­er. Voor Roger Maes, Marcel Lemoine en Luc Martens had ik ook veel respect. Helaas zijn zij er al allemaal niet meer. Maar die mannen zitten in het hart. Als ik naar recentere periodes kijk, onthoud ik vooral Danny Boffin nog als topper. dan houdt het stilaan op, zeker?”

Guy Mangelscho­ts is intussen de 80 jaar gepasseerd en heeft STVV talloze keren behoed van degradatie, kende gloriemome­nten en moest maar al te vaak de rust in de tent bewaren als technisch directeur. Ook hij geeft ons zijn top drie mee. “Maar ik ga het houden op de periode dat ik werkzaam was voor de club”, excuseert Mangelscho­ts zich. “Mario Cantaluppi vond ik dan de strafste. Omdat hij zowel op als naast het veld een geweldige waarde had voor de ploeg. Op twee zet ik Désiré Mbonabucya. Zo’n speler, daar kwamen de mensen voor naar het stadion. Bats, boem, goal. Hij kon in de zestien meer dan een ander. Danny Boffin had ups en downs in zijn carrière maar hij staat voor mij zeker op drie.”

Tussen de trouwe fans van STVV zit één levende encycloped­ie als het over de club met stamnummer 1924 gaat. Kris Vanmunster volgt STVV immer en altijd vanop de eerste rij. Lon Polleunis is Kris z’n absolute favoriet voor speler van de eeuw. “Op twee zet ik Pol ‘Kogelke’ Appeltants. De derde plaats vind ik een moeilijke. Danny Boffin, Simon Mignolet, Claude Kalisa en Jan Vanoirbeek mogen voor mij allemaal mee op het podium. Ik ga toch voor Boffin dan, omdat hij twee keer een passage kende bij de club.”

→ Stemmen op de Kanarie van de eeuw kan

via de website van STVV: www.stvv.com

 ?? FOTO RL ?? Lon Polleunis, de enige Kanarie die ooit de Gouden Schoen won.
FOTO RL Lon Polleunis, de enige Kanarie die ooit de Gouden Schoen won.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium