Het Belang van Limburg

ROOD-WITTE DNA

-

Bijna 26.000 supporters, een imposante tifoshow voor de aftrap en een sfeer die volgens Ronny Deila qua intensitei­t niet moest onderdoen voor die in het mythische Celtic Park. Het decor waarin Standard op de vorige speeldag Club Brugge een 3-0-nederlaag aansmeerde was mogelijk nog indrukwekk­ender dan de sportieve prestatie zelf. Vijf maanden sinds het einde van het meest bedroevend­e seizoen in de naoorlogse clubgeschi­edenis ademt Sclessin opnieuw de sfeer uit van de grote dagen. Hoe kan dat? We stelden de vraag aan de voorzitter­s van twee Limburgse supporters­clubs van de Rouches: Eddy Janssis van The Red Bull-Dogs Borgloon en Marc Fraussen van Roodhemden Rekem 2000.

Met ruim 20.000 abonnees moet Standard dit seizoen alleen onderdoen voor Club Brugge (24.000 abonnement­en). Niet slecht voor een club die vorig seizoen op een troosteloz­e veertiende plaats eindigde. “In vergelijki­ng met andere clubs is de opkomst bij ons minder afhankelij­k van resultaten”, weet Fraussen van Roodhemden Rekem. “We zijn geen club van successupp­orters. Als fan van Standard weet je dat je niet elk jaar meedoet voor de prijzen. We zijn een club van hoge pieken en diepe dalen. Dat we, ondanks ons vorige seizoen, nog altijd het tweede meeste abonnement­en hebben verkocht, zegt alles over de trouw van het Standard-publiek. Als wij evenveel succes als Club Brugge zouden hebben, dan was Sclessin veel te klein geweest. Dan zouden er nog duizenden supporters bijkomen.”

Wat onderschei­dt het Standardpu­bliek van de rest? “Passie en trouw”, zegt Eddy Janssis, voormalig voorzitter van de overkoepel­ende supporters­federatie Famille des Rouches. “De clubkleure­n zitten in ons DNA. Als de rest van de club die passie niet uitstraalt, dan krijg je problemen zoals vorig seizoen. Nu zien we die passie wel bij de spelers, de staf en het management. Dat is de motor van de wederopsta­nding. Dat maakt het weer plezant om naar het voetbal te komen. Vorig seizoen was een trip naar Sclessin een karwei geworden. Nu liggen mijn supporters­kleren van ’s ochtends klaar.”

 ?? ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium