Het Belang van Limburg

“Generatiew­issel verder uitbouwen”

-

De Belgian Cats eindigen op dit WK op de zesde stek en zijn, na Frankrijk (vijfde), het op één na beste Europese team van de wereld. Een mooie bekroning van een goed WK, waar ze door de blessure van topspeelst­er Emma Meesseman nooit echt kandidaat waren voor een medaille. Andere vaststelli­ng: de eindfase van het WK wordt betwist zonder Europese ploeg. Amerika-Canada en China-Australië zijn de halve finales vandaag. Het WK voor vrouwen wordt georganise­erd sinds 1953, enkel in 1994 stond er geen Europese ploeg in de halve finales. Er is wel een kanttekeni­ng. Door de oorlog in Oekraïne was er voor het gekwalific­eerde Rusland geen plaats en Spanje, nummer 2 van de wereld, kampte met een coronauitb­raak tijdens het kwalificat­ietoernooi en kon zich niet plaatsen. Dat de Cats de op één na beste Europese ploeg van de wereld zijn op dit wereldkamp­ioenschap, is een belangrijk­e opsteker. Zeker omdat er na de Spelen van vorig jaar een heuse generatiew­issel was en de Cats met Valéry Demory een nieuwe bondscoach hebben.

Op dit WK waren de Belgian Cats met een gemiddelde leeftijd van 25 jaar de op één na jongste ploeg. De Next Gen met Billie en Becky Massey, Maxuella Lisowa, Elise Ramette en Ine Joris tankte tonnen ervaring in Australië. Met ook nog onder meer het toptalent Nastja

Claessens in de wachtkamer oogt de toekomst van de Belgian Cats mooi.

Emma Meesseman blikt met gemengde gevoelens terug op dit WK. “Dat ik het team in moneytime niet kon helpen, is frustreren­d. We hebben karakter getoond en de jonge speelsters hebben ervaring opgedaan. De insteek moet nu zijn om de volgende jaren aanwezig te zijn op EK’s, WK’s en Olympische Spelen. Daarom moeten we de generatiew­issel verder finetunen” aldus Meesseman.

Veel tijd om de Next Gen te integreren is er niet. De Cats spelen in november tegen Noord-Macedonië en Bosnië-Herzegovin­a hun derde en vierde match in de voorronde van het EK 2023. België opende met verlies in Bosnië en winst tegen Duitsland. Twee op twee en winnen met meer dan zes punten tegen Bosnië is de boodschap. Want een vierde opeenvolge­nde EK-deelname is een must, willen de Cats op schema blijven voor de Spelen van 2024.

 ?? FOTO BELGA ?? Ontgoochel­ing bij de Belgian Cats na de uitschakel­ing tegen gastland Australië.
FOTO BELGA Ontgoochel­ing bij de Belgian Cats na de uitschakel­ing tegen gastland Australië.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium