Het Belang van Limburg

Jarige Verstappen pakt titel liever in Suzuka

- Ivo Op den Camp

FORMULE 1

GP VAN SINGAPORE Het kampioensc­hap lonkt, zondag al in Singapore, maar om nu te zeggen dat Max Verstappen er mee bezig is: nee. “Ik moet veel geluk hebben om het hier al te worden. En om eerlijk te zijn: ik denk dat het leuker is om in Japan kampioen te worden.”

Titelprolo­ngatie: de F1 is er klaar voor. Max Verstappen - die vandaag 25 wordt - ook. Maar Singapore herbergt tal van valkuilen die het feestje kunnen bederven. Voor even toch.

VALKUIL 1: de rekensom

In Singapore heeft Verstappen de titelprolo­ngatie nog niet in eigen hand heeft. Winnen luidt het parool, maar dan nog is hij afhankelij­k van de prestaties van Charles Leclerc en teamgenoot Sergio Perez. “Niet realistisc­h dus”, vindt Verstappen.

VALKUIL 2: de historie

Twee podiumpjes, dat is de magere oogst van de vijf GP’s die Verstappen op het Marina Bay Street

Circuit reed. Drie rondjes reed hij er in 2018 aan de leiding, meer niet. “Het gaat hier vooral om één snelle ronde in de kwalificat­ie. Daar gaan we ons op concentrer­en. Vaak worstel je dan in de race, maar hier kom je er mee weg.”

VALKUIL 3: de safetycar

Wie herinnert zich niet de laatste race van vorig jaar? Zonder safetycar was Verstappen in Abu Dhabi geen wereldkamp­ioen geworden. Nu werkt het andersom. Safetycar? Liever niet, denkt Verstappen. Laat nu juist in Singapore de inzet van de safetycar meer regel dan uitzonderi­ng zijn. Nog nooit eindigde er een race zonder dat de veiligheid­sauto van stal werd gehaald.

VALKUIL 4: regen

Nog een factor die voorspelba­arheid volledig teniet kan doen. Regen en Singapore zijn welhaast synoniemen. Er gaan weinig dagen voorbij zonder plensbui en voor zondag kennen de weersvooru­itzichten weinig twijfel: het gaat regenen. Jammer voor Verstappen? “Japan lijkt me leuker. Daar heb ik voor het eerst een vrije training gereden in de F1. Daar zit Honda, waar ik zoveel aan te danken heb. Suzuka voelt meer als een thuisrace. Dus van mij mag het daar gebeuren.”

→ Kwalificat­ies: zaterdag, 15.00u.

Race: zondag, 14.00u.

 ?? FOTO RED BUJLL ?? Verstappen kan zondag zijn titel verlengen.
FOTO RED BUJLL Verstappen kan zondag zijn titel verlengen.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium