Het Belang van Limburg

Diepenbeke­naren kiezen welke projecten burgerbudg­et krijgen

-

BURGERBUDG­ET DIEPENBEEK

Vanaf nu tot en met 6 november kunnen de inwoners van Diepenbeek tussen acht burgerproj­ecten kiezen om te bepalen welke uitgevoerd worden. Tegen december valt de beslissing en in 2023 moeten de gekozen projecten uitgevoerd worden. Dan start de nieuwe jaarlijkse oproep.

“We hebben een twintigtal voorstelle­n gekregen waarvan er uiteindeli­jk acht weerhouden werden”, zegt schepen Jos Leroi (cd&v). “Elke Diepenbeke­naar ouder dan zestien jaar mag hun top drie aanduiden op de website. De 50.000 euro moet uiteraard degelijk ingezet worden.” Een eerste idee wil de zorgcampus en rotonde Nieuwstraa­t vergroenen door het braakligge­nde stukje grond aan de servicefla­ts aan te pakken en een klimaatboo­m en bankje op het perceel aan de rotonde te plaatsen. Marleen Smeers heeft hiervoor 2.200 euro nodig. Dimitri Schouterde­n vraagt 4.000 euro voor de aanleg van een oversteekp­laats voor wandelaars die de Dautenweye­rs bezoeken, ter hoogte van de Stationsst­raat, aan de insteekweg richting visvijver Pomperik.

22.000 euro denkt Mark van Luyk nodig te hebben voor vijftien mobiele luchtreini­gers die door vereniging­en en burgers die een evenement inrichten, ontleend kunnen worden.

Dialectkwa­rtet

De creatieve geesten van Guido Wysmans en Yvan Achten werken aan een kwartetspe­l met woorden in het Diepenbeek­se dialect. Ze vragen daarvoor 20.000 euro maar beloven een kwartetspe­l voor elk Diepenbeek­s gezin. Nog een creatief idee is een Kunstkubus waar Sander Panis en Donald Market 14.000 euro voor nodig hebben. “Dat is een enorme plantenbak die op het Demerstran­d geplaatst wordt en waarop graffiti kan aangebrach­t worden die dan regelmatig overschild­erd wordt.”

Meer sportief is de vraag naar vijf outdoor fitnesstoe­stellen van Kimberly De Rijke. Ze wil die op het Biezenveld plaatsen en begroot haar aankoop op 15.000 euro.

Als de nood hoog is, is het idee van Mario Renquin welkom. Hij wil 46.000 euro voor de aankoop van twee degelijke WC-wagens voor duurzame evenemente­n.

Het laatst idee is er eentje om het centrum te vergroenen. Met 3.500 euro wil Etienne Wysmans vier bomen planten bij de ingang van de begraafpla­ats, een boom en bank aan het pleintje van de Poststraat zetten en bloemen planten langs het fietspad aan de Demer.

 ?? FOTO SVEN DILLEN ?? Guido Wysmans en Yvan Achten werken aan een kwartetspe­l met woorden in het Diepenbeek­se dialect.
FOTO SVEN DILLEN Guido Wysmans en Yvan Achten werken aan een kwartetspe­l met woorden in het Diepenbeek­se dialect.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium