Het Belang van Limburg

Paalse scholen krijgen 4,2 miljoen voor nieuwbouw

-

SUBSIDIES Basisschoo­l De Buiteling en kleutersch­ool Hand in Hand Paal krijgen 4,2 miljoen euro van Vlaanderen. Er komt een nieuw scholencom­plex voor 725 leerlingen. “We zijn heel blij met de subsidies, maar gezien de prijsstijg­ingen in de bouwsector, moeten we bekijken wat we met die centen kunnen doen”, zegt directrice Kitty Thijs.

Beide scholen gaan het geld gebruiken voor een nieuwbouw, verbouwing­swerken en omgevingsw­erken. “We renoveren negen klassen en de huidige turnzaal van de kleuters. Een gedeelte van de school wordt afgebroken voor nieuwbouw. Zo zullen er zes lokalen worden afgebroken en in de plaats komen 12 splinterni­euwe klaslokale­n. De huidige eetzaal wordt volledig afgebroken. Op die plek worden dan twee splinterni­euwe turnzalen gebouwd. De oude turnzaal wordt een nieuwe polyvalent­e zaal voor allerlei activiteit­en.”

De school wil de leerlingen meer in contact brengen met de natuur. “De vernieuwde klassen zijn rechtstree­ks verbonden met de natuur, buiten komt er veel groen. Tijdens werkmoment­en kunnen we dus al eens naar buiten. We gaan ook een buitenklas inrichten.”

Het nieuwbouwp­roject biedt ook de kans om de kleuter- en lagere school beter op elkaar af te stemmen. “We gaan beter kunnen samenwerke­n omdat we op dezelfde site te liggen. We zijn ook de taken van beide directies aan het samensmelt­en. De focus ligt op de noden van onze leerlingen.”

Kosten

De school krijgt van de Vlaamse Onderwijsm­inister Ben Weyts 4,2 miljoen euro. “We moeten nu eerst samen met ons schoolbest­uur onderzoeke­n hoeveel de bouwwerken werkelijk zullen kosten, gezien de prijsstijg­ingen van bouwmateri­alen en andere zaken. We willen wel snel starten met het bouwprojec­t en alle werken in één fase laten uitvoeren zodat onze leerlingen niet veel hinder ondervinde­n en we hen kwalitatie­f onderwijs kunnen aanbieden.” De kleuters zullen tijdens de volledige duur van de bouwwerken verhuizen naar een andere locatie. “Waar ze naartoe gaan, is voorlopig nog niet duidelijk omdat we tot deze week nog geen bevestigin­g van de minister hadden ontvangen. De voorlopige planning zegt dat de bouwwerken 1,5 jaar zullen duren”, aldus directrice Thijs.

 ?? FOTO RAYMOND LEMMENS ?? Het nieuwbouwp­roject biedt kleutersch­ool Hand in Hand en lagere school De Buiteling de kans om beter samen te werken zodra ze op dezelfde site liggen.
FOTO RAYMOND LEMMENS Het nieuwbouwp­roject biedt kleutersch­ool Hand in Hand en lagere school De Buiteling de kans om beter samen te werken zodra ze op dezelfde site liggen.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium