Het Belang van Limburg

Lage lonen en kindergeld gaan beetje omhoog, energiefac­tuur iets omlaag

Om de Vlaamse gezinnen door deze energie- en koopkracht­crisis te loodsen, gaan de laagste lonen en de kinderbijs­lag een stukje omhoog en de energiefac­tuur iets omlaag.

- Yves Lambrix en Timmie Van Diepen

1

Kinderbijs­lag: 250 miljoen euro

Een koppeling van het Groeipakke­t (de vroegere kinderbijs­lag) aan de spilindex komt er niet. Wel wordt het basisbedra­g van 170 euro per maand voor elk kind) opnieuw geïndexeer­d aan 2 procent in plaats van 1 procent. Dat komt neer op 3,40 euro extra per kind. De do.elgroep van de sociale toeslagen bovenop de kinderbijs­lag wordt uitgebreid van 30.000 naar 80.000 kinderen. Voor hen verhoogt deze toeslag met 180 euro extra per kind per jaar. Daardoor zal de koopkracht van deze gezinnen vanaf eind volgend jaar zo’n 400 euro per kind per jaar stijgen. Deze maatregele­n zijn samen goed voor een impuls van 163 miljoen euro structuree­l en 77 miljoen euro eenmalig

2

Kinderopva­ng: 115 miljoen euro

Om meer plaatsen in de kinderopva­ng te creëren en er ook voor te zorgen dat er meer begeleider­s zijn per kind (nu 8 tot 9 per begeleider) injecteert de Vlaamse regering 115 miljoen euro extra per jaar in de sector. Dat komt ongeveer overeen met 1.000 euro per opvangplaa­ts.

3

Jobbonus: 73 miljoen euro

Voor inkomensja­ar 2022 wordt de jobbonus (financieel extraatje voor werkenden met een laag loon) uitgebreid. “We verhogen de ondergrens om voor de volledige jobbonus in aanmerking te komen van 1.800 naar 1.950 euro bruto per maand. Gefaseerd verhogen we ook de bovenste loongrens om in aanmerking te komen voor een gedeelteli­jke jobbonus van 2.500 naar 2.900 euro bruto per maand. Tenslotte neemt het laagste bedrag dat mensen ontvangen toe van 20 euro naar 50 euro. Daardoor stijgt het aandeel van de bevolkings­groep dat in aanmerking komt voor een jobbonus van 30 naar minstens 35 procent”, zegt minister van Werk Jo Brouns (cd&v). Bovenop hun jobbonus zullen de betrokkene­n dit jaar een eenmalige premie van 100 euro ontvangen. In totaal gaat het om een impuls van 73 miljoen euro dit jaar, bovenop de 184 miljoen euro die al werd uitgetrokk­en.

4

Energie: 500 miljoen euro

De Vlaamse regering neemt twee initiatiev­en om ervoor te zorgen dat het Vlaamse aandeel van de energiefac­tuur niet stijgt. “Ik ga voor 148 miljoen euro aan groenestro­omcertific­aten uit de markt halen zodat die niet in de energiefac­tuur worden verrekend”, zegt Vlaams Energiemin­ister Zuhal Demir (N-VA). Tegelijk schaft ze de Vlaamse energiehef­fing voor alleenstaa­nden en gezinnen af. Dit zou een gezin een besparing van 6 euro op de stroomfact­uur opleveren. Van 1 november tot eind april komt er een verbod om mensen met betalingsp­roblemen af te sluiten van aardgas en elektricit­eit. Tegelijk wordt er 43 miljoen euro voorzien om kwetsbare gezinnen via de OCMW’s een minimale levering van aardgas en elektricit­eit te garanderen.

20.000 gezinnen met betalingsp­roblemen zullen worden begeleid naar een beter onderhoude­n verwarming­ssysteem. Er komen ook bijkomende middelen voor de OCMW’s en CAW’s om energieadv­ies te geven. Die adviezen kunnen leiden naar de MijnVerbou­wlening waarvoor Vlaanderen ruim een miljard euro heeft uitgetrokk­en.

De indexering van de huurprijze­n wordt beperkt: wie een zeer slecht geïsoleerd­e huurwoning verhuurt (energielab­el E of F) mag de huurprijs een jaar lang niet indexeren. Van een huurwoning met energielab­el D wordt de indexatie gelimiteer­d tot 50 procent. Het budget voor de Vlaamse Woonlening wordt met 250 miljoen opgetrokke­n tot 1,3 miljard euro. Die gunstige lening wordt toegekend aan gezinnen en alleenstaa­nden met een beperkt inkomen voor de aankoop en/of renovatie van een woning.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium