Het Belang van Limburg

Daar is de herfst, daar zijn de zelftests

“We roepen mensen met mogelijke coronasymp­tomen op om eerst thuis een zelftest af te nemen”, klinkt het bij de huisartsen.

- Ruben Steegen

CORONAVIRU­S HASSELT

Voor wie er nog aan mocht twijfelen: de zevende coronagolf is niet meer te stoppen. Voor het eerst sinds eind augustus liggen er opnieuw meer dan duizend patiënten met een besmetting in het ziekenhuis. De druk op intensieve zorgen blijft gelukkig erg laag, maar in de huisartsen­praktijken is het wel alle hens aan dek. “We zien het aantal besmette patiënten de laatste dagen spectacula­ir stijgen”, beaamt dr. Roel Van Giel, voorzitter van huisartsen­vereniging Domus Medica. “Collega’s nemen daarom terecht de nodige voorzorgsm­aatregelen, net zoals tijdens de vorige golven. Patiënten met typische coronasymp­tomen raden we aan om eerst telefonisc­h hun huisarts te contactere­n en een zelftest af te nemen.”

In Limburg zijn er zelfs praktijken waar symptomati­sche patiënten meteen wordt gevraagd om naar de apotheker te gaan voor een antigeente­st. “Artsen zijn vrij om te kiezen welke voorzorgsm­aatregelen ze nemen, maar uiteraard biedt een test die door een apotheker is afgenomen meer zekerheid.”

Vergeten

“Als een patiënt belt en klachten omschrijft die op corona kunnen wijzen, vragen ook wij altijd eerst een negatieve zelftest”, vertelt een

Zuid-Limburgse huisarts, die liever anoniem blijft. “Sommige patiënten lijken vergeten dat corona nog bestaat. Die komen snipverkou­den in de wachtzaal zitten en hebben niet eens aan Covid-19 gedacht.” Ook de Lommelse huisarts Jos Vanhoof, voorzitter van het Vlaams Artsensynd­icaat, vraagt patiënten met mogelijke symptomen altijd om eerst een zelftest af te doen. “Artsen mogen dat ook doen, maar dan zou je de stroom patiënten moeten kunnen scheiden. Anders riskeer je in de wachtzaal besmette en niet-besmette personen te mengen. Vandaar de zelftest, of beter nog een antigeente­st. Bovendien bescherm je zo ook de dokter zelf.”

Verkoop stijgt

In de supermarkt­en vliegen de teststrips in ieder geval weer de deur uit. “Ik heb vorige week vijfduizen­d zelftests bijbesteld en plan opnieuw een order”, zegt directeur Wouter Verhoeven van supermarkt­keten Alvo. “In onze winkels is de verkoop nu al twee weken op rij verdubbeld.”

Viroloog Steven Van Gucht van Sciensano vindt het prima dat huisartsen hun voorzorgsm­aatregelen nemen maar onderstree­pt dat een negatieve test niet zaligmaken­d is. “We mogen ons niet blindstare­n op het coronaviru­s, er circuleren in deze periode van het jaar nog heel wat andere virussen. Denk maar aan de griep en RSV. Die wil je ook niet doorgeven. Daarom blijft het, ook na een negatieve zelftest, belangrijk om bij symptomen die wijzen op een virus een mondmasker te dragen.” De Belgische apothekers namen de derde week van september precies 8.942 antigeente­sts af, een stijging met 30 procent in vergelijki­ng met de eerste week van de maand. “Het aantal tests stijgt, maar we zijn nog ver verwijderd van de piek in januari toen er wekelijks bijna 100.000 tests werden afgenomen”, zegt Koen Straetmans, voorzitter van de Algemene Pharmaceut­ische Bond. “Er is dus ruim voldoende testcapaci­teit bij onze apothekers aanwezig om de aankomende stijging te verwerken.”

 ?? FOTO SERGE MINTEN ?? Bij supermarkt­keten Alvo is de verkoop van de snelle zelftests verdubbeld. “Ik heb vorige week vijfduizen­d zelftests bijbesteld en plan opnieuw een order”, zegt directeur Wouter Verhoeven.
FOTO SERGE MINTEN Bij supermarkt­keten Alvo is de verkoop van de snelle zelftests verdubbeld. “Ik heb vorige week vijfduizen­d zelftests bijbesteld en plan opnieuw een order”, zegt directeur Wouter Verhoeven.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium