Het Belang van Limburg

OORLOG IN OEKRAÏNE

- Kim Clemens

RUSSISCHE ANNEXATIE

Hij was nog maar net begonnen aan zijn toespraak toen de Russische president in de Sint-Joriszaal van het Kremlin een minuut stilte vroeg voor de gevallen “helden van de Russische Lente”. De minuut duurde goed 15 seconden. Tekenend voor een betoog waarin Vladimir Poetin meer dan eens een loopje nam met de feiten. “Het is de wil van miljoenen mensen”, zei hij over de annexatie van Donetsk, Loehansk, Cherson en Zaporizja. Dat in tegenstell­ing tot de val van de Sovjet-Unie in 1991. Toen nam de elite een beslissing “zonder het gewone volk te vragen wat ze wilden”. Een historisch­e vergissing die nu wordt rechtgezet. Poetin fulmineerd­e tegen Kiev en tegen “hun echte bazen in het Westen”. Volgens hem wil het Westen van Rusland een “kolonie” maken. Hij verwees onder meer naar de Opiumoorlo­gen in China en naar de kolonisati­e van India. Het gaat dan om de “Angelsakse­n”

– de Verenigde Staten dus – die volgens Poetin ook Duitsland en Japan bezetten en de Nord Stream-gasleiding­en gesaboteer­d hebben.

De Russische president maakte ook sprongen naar het moreel verval van het satanische Westen. “Willen we echt dat we niet meer mogen spreken van mama of papa maar van ouder nummer één, twee en drie? Zijn ze daar helemaal gek geworden?” Langs de neus weg haalde hij ook nog even de atoombomme­n in Hiroshima en Nagasaki aan, en noemde die “een precedent”.

Beschaving­sconflict

Ruslandken­ners keken ernaar met grote ogen. “Het was een totaal gestoorde speech”, zegt professor Peter Vermeersch (KU Leuven). “Wat Poetin zegt, ligt in de lijn van vroegere uitspraken. Maar hij ging nog een behoorlijk­e stap verder. Er staan veel rare dingen in, zoals dat Japan en Duitsland door Amerika bezet worden. Je vraagt je af of hij zoiets serieus meent, maar kijk. Het is moeilijk om in te schatten of hij het ook werkelijk zelf gelooft.”

Wel duidelijk is dat het niet zomaar wat zinloos gewauwel is.

Poetin heeft er een doel mee. “Hij heeft alles uit de kast gehaald, van cancel culture tot gender. Die opeenstape­ling van clichés past binnen een bepaald frame. Wat Poetin al van bij het begin probeert te doen, is er niet zomaar een territoriu­mconflict tussen Oekraïne en Rusland van te maken. Hij probeert het systematis­ch te laten escaleren tot een wereldconf­lict waarbij veel meer op het spel staat. Het gaat over het overleven van Rusland dat bedreigd wordt door een imaginair westelijk complot”, zegt Vermeersch. Waarbij Rusland een soort van heilige oorlog voert, als verdediger van traditione­le waarden. “De speech is zowel voor intern als voor extern gebruik. Naar het buitenland toe wil hij dat beschaving­sconflict uitdragen. Intern is het de bedoeling om iedereen op één lijn te krijgen en als één man achter de vlag te scharen nu er gemor is ontstaan over de mobilisati­e. Of het werkt, is een andere vraag. Je zit met een samenlevin­g waar al veel propaganda is verspreid. Mensen die al overtuigd waren van Poetins grote gelijk,

Geen onderhande­lingsmarge

Maar raar of niet, “het is allemaal zeer zorgelijk”, zegt Vermeersch. Vooral omdat Poetin met de verwijzing naar atoomwapen­s lijkt aan te sturen op een nucleaire interventi­e. “Ik denk nog steeds dat het risico op nucleaire escalatie tegen Europa of de NAVO klein is”, zegt defensiesp­ecialist Sven Biscop (UGent). “Maar het risico op het gebruik van kernwapens tegen Oekraïne neemt toe.”

Veel hangt af van hoe het de Russische strijdkrac­hten de komende tijd vergaat. “Als ze er door de mobilisati­e in zouden slagen het front te stabiliser­en tot de winter, dan ligt het risico weer verderaf.” Het water lijkt dieper dan ooit, zeker nu ook Oekraïne fors reageerde op de annexatie door versnelde toetreding tot de NAVO te vragen. “Het lijkt me zeer onwaarschi­jnlijk dat dat ook gebeurt”, zegt Biscop. “Maar er is nu nog minder ruimte voor onderhande­ling dan er vroeger al was. Eenmaal je formeel uitroept dat je grondgebie­d annexeert, dan zet je jezelf vast. Als je dat nog ongedaan maakt, dan betekent dat een zeer grote nederlaag.”

 ?? ??
 ?? FOTO REUTERS ?? Op de dag dat Poetin de annexatie uitriep, trof een raket in het door Oekraïne gecontrole­erde deel van Zaporizja een humanitair konvooi. Dertig burgers kwamen om. Rusland en Oekraïne beschuldig­en elkaar.
FOTO REUTERS Op de dag dat Poetin de annexatie uitriep, trof een raket in het door Oekraïne gecontrole­erde deel van Zaporizja een humanitair konvooi. Dertig burgers kwamen om. Rusland en Oekraïne beschuldig­en elkaar.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium