Het Belang van Limburg

In het hol van de leeuw werd gastland Nederland geklopt.

-

Met zo’n 10.000 supporters werden de Yellow Tigers verwelkomd in een kolkende, oranje Gelredome in Arnhem. Alle ingrediënt­en waren aanwezig voor een rasechte Derby der Lage Landen. België was al geplaatst, maar de resultaten van de overige duels zijn wel degelijk belangrijk voor de volgende ronde. Bovendien wilden de Tigers graag hun goede gevoel behouden en de sterke lijn van tegen Italië doortrekke­n.

Brandhout

Met Nederland trof België opnieuw een topnatie, die vierde werd op het vorige WK, EK en de Spelen van 2016. Maar net als tegen de Azzurri startten de Tigers uitmuntend. In het hol van de leeuw werd er in de eerste set brandhout gemaakt van de thuisploeg. Volleybal van wereldnive­au. Over 6-11 ging het naar 1221 (!) en 0-1. Nederland, waar sterspeels­ters Daalderop en Plak al snel naar de kant gingen, wist niet wat haar overkwam. Het Truiense speerpunt Britt Herbots scoorde 10 op 17. Ook de tweede set was lang een nieuw Belgisch huzarenstu­kje. Grinta, vertrouwen en een ijzersterk tactisch plan. Bondscoach Gert Vande Broek had zijn huiswerk tot in de puntjes gemaakt: 4-13. België scoorde uit alle hoeken, trok muren op aan het net en bleef meer dan overeind in receptie. Tot de machine plots begon te sputteren.

Gemiste matchbal

Oranje, met Dijkema aan de setup, knabbelde aan de achterstan­d en kwam nu wel erg dichtbij. Herbots scoorde op de cruciale momenten en schonk België uiteindeli­jk twee setballen, maar een ontketende Buijs wilde niet lossen. Uiteindeli­jk zorgde Van Gestel dan toch voor de verlossing: 0-2 voor de Tigers. Nederland probeerde druk te zetten in set drie, maar het was België dat met het slot in zicht enkele kloofjes uitbouwde. Het afmaken lukte echter niet. Herbots schonk haar ploeg nochtans een matchbal, maar de zenuwen speelden België parten.

Mentale weerbaarhe­id

Enkele domme foutjes deden de set nog kantelen: 26-24. Doodzonde. België was nu even zoekende, maar toonde mentale weerbaarhe­id. Rond halfweg zat de trein weer op de rails: 18-15. Het werd echter toch een thriller. Wie anders dan topscoorde­r Britt Herbots knalde matchbal nummer drie tegen het canvas. Een geweldige boost voor de Yellow Tigers.

SETS: 16-25, 23-25, 26-24, 25-27

NEDERLAND: Daalderop, Plak, Timmerman, Bongaerts, Buijs, libero: Schoot, Lohuis. Vielen in: Dambrink, Savelkoel, Dijkema, Jasper.

BELGIË: Van Gestel, Lemmens, Herbots, Van de Vyver, Van Avermaet, libero: Rampelberg, Janssens. Vielen in: Stragier, Van Sas, Krenicky, Guilliams.

 ?? FOTO BELGA ?? Een kolkend stadion met 10.000 Nederlands­e supporters, maar de Belgen klopten onze noorderbur­en.
FOTO BELGA Een kolkend stadion met 10.000 Nederlands­e supporters, maar de Belgen klopten onze noorderbur­en.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium