Het Belang van Limburg

Efteling wordt grotendeel­s rookvrij

- Olivier Simons

In Belgische pretparken blijft het verbod beperkt tot wachtrijen, restaurant­s en speeltuine­n.

GEZONDHEID

KAATSHEUVE­L/HASSELT

Sinds 2017 is het in de Efteling al verboden om te roken in wachtrijen van attracties en het Sprookjesb­os. Maar vanaf 14 november is dat verbod dus van toepassing op het hele park, inclusief de hotels en vakantiepa­rken. Ook het gebruik van e-sigaretten is verboden. In tien beschutte zones verspreid over het park is roken wel nog toegelaten. De maatregel kadert in het Nederlands­e initiatief ‘Rookvrije Generatie’, dat kinderen zo weinig mogelijk in contact wil laten komen met roken.

In de Belgische pretparken komt er voorlopig geen algemeen rookverbod. Op dit moment is het wel al verboden in wachtrijen, speeltuine­n, restaurant­s en gesloten of bedekte ruimtes. “Dat heeft Belgoparks, de vereniging van attractiep­arken, enkele jaren geleden unaniem beslist”, zegt Steve Van den Kerkhof, CEO van Plopsa. “In Plopsa Indoor in Hasselt is roken dus al quasi overal verboden, enkel in de buitenzone kan nog gerookt worden. Veruit de meeste bezoekers houden zich aan dat verbod.” “In onze buitenpark­en zoals Plopsaland

De Panne beperkt het verbod zich tot bijvoorbee­ld de wachtrijen en speeltuine­n. Een breder verbod zou natuurlijk beter zijn, maar de vraag is hoe je dat kan handhaven. Je kan moeilijk honderd stewards inzetten om mensen te controlere­n. Daarnaast ontbreekt het draagvlak nog. Roken mag nog steeds in parken en winkelstra­ten bijvoorbee­ld. Het is moeilijker om mensen dan te overtuigen dat het in een pretpark in de openlucht niet mag. Als het verbod eerst uitgebreid zou worden naar festivals en parken, zou dat makkelijke­r zijn. Bovendien komen er ook heel veel Fransen naar De Panne. Roken is bij hen - en ook bij Duitse bezoekers - sowieso meer ingeburger­d dan bij Belgen en Nederlande­rs.”

Overtreder­s aangesprok­en

Ook in Bobbejaanl­and in Lichtaart mag er niet gerookt worden in wachtrijen en op plaatsen met veel kinderen, zoals speeltuine­n. “Voor de horeca gelden dezelfde regels in het park als daarbuiten”, zegt Peggy Verelst van Bobbejaanl­and. “Dus je mag niet binnen roken, maar wel op het terras. Op de bredere wandelpade­n mag het bijvoorbee­ld ook nog. De regels worden meestal goed gevolgd, en anders worden gasten aangesprok­en. We zullen dit beleid zeker nog onder de loep nemen, maar voor de start van het volgende seizoen zal er niks veranderen.”

In het pretpark Walibi in Waver gelden dezelfde regels als in Bobbejaanl­and en Plopsa. “De meeste bezoekers houden zich daaraan”, zegt woordvoerd­er Justien Dewil. “Als ze dat niet doen, worden ze aangesprok­en door ons personeel of de aanwezige agenten. Maar we kunnen natuurlijk niet iedereen constant in het oog houden.”

Steve Van den Kerkhof,

Algemeen verbod in zoo

In de Antwerpse Zoo en Planckenda­el is er al sinds 2016 een algemeen rookverbod. “Er zijn een aantal rookzones, maar daarbuiten mag er niet gerookt worden”, zegt woordvoerd­er Ilse Segers. “Dat is niet alleen voor de kinderen gezonder, maar ook voor de dieren. Af en toe moeten we overtreder­s wel aanspreken, al is er natuurlijk ook genoeg sociale controle.”

CEO Plopsa

 ?? FOTO BELGAIMAGE ?? Vanaf 14 oktober zal je in de Efteling enkel nog mogen roken in tien beschutte zones verspreid over het park.
FOTO BELGAIMAGE Vanaf 14 oktober zal je in de Efteling enkel nog mogen roken in tien beschutte zones verspreid over het park.
 ?? ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium