Het Belang van Limburg

‘Taalpunt Nederlands’ in bib Dusart moet nieuwkomer­s helpen Nederlands te leren

-

TAAL HASSELT

In de bibliothee­k aan het Dusartplei­n in Hasselt is een Taalpunt Nederlands ingericht. “Dat moet nieuwkomer­s, anderstali­gen en laaggescho­olden helpen vlotter Nederlands te leren”, zegt schepen Habib El Ouakili (RoodGroen+). “Dat is erg belangrijk in onze samenlevin­g.”

“Het Taalpunt is door haar ligging in de gebouwen van de bibliothee­k een laagdrempe­lige plek waar de mensen die het nodig hebben, alle materialen kunnen vinden die hen ondersteun­en in het leren van Nederlands”, zegt schepen El Ouakili. “Ze kunnen alle gedrukte werken die er liggen gratis gebruiken en ontlenen.”

In het Taalpunt Nederlands liggen onder meer boeken en cd-roms om Nederlands te leren, grammatica- en spellingbo­eken, woordenboe­ken, leesboeken en kranten in eenvoudige taal en informatie­ve boeken over de samenlevin­g in Vlaanderen. Daarnaast is er een aparte pc waar je websites over Nederlands kan raadplegen en oefeningen kan maken. In de buurt is ook altijd een medewerker beschikbaa­r om mensen te helpen. Taalpunt is een gedeponeer­d concept van de Antwerpse openbare bibliothee­k. “Maar bijzonder genoeg om het ook hier in huis te halen”, vindt schepen El Ouakili. “Het project richt zich op iedereen, van jong tot oud. Mensen hebben het Nederlands niet alleen dagelijks nodig, het is een cruciale factor om hun dromen te realiseren. We merken dat wanneer kinderen en volwassene­n onze taal niet machtig zijn, ze daardoor hun kansen in het leven niet optimaal kunnen benutten. Het is onze taak om de mensen die het nodig hebben, mee te ondersteun­en.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium