Het Belang van Limburg

Legerdiens­t

- Reacties: dekern@hbvl.be Yves Lambrix

Never waste a good crisis, en dus inspireert ook deze Oekraïne-oorlog. Of wat te denken van Michel Hofman, de stafchef van het Belgische leger, die oppert om de militaire dienstplic­ht op termijn weer van stal te halen. De admiraal haalt zijn mosterd in Zweden, waar in 2017 een intelligen­tie dienstplic­ht werd heringevoe­rd.

Na het einde van de Koude Oorlog besliste gewezen Defensiemi­nister Leo Delcroix in 1992 om de ‘legerdiens­t’ in ons land op te schorten. Ondertusse­n zitten we 30 jaar later en zijn de tijden veranderd. Dat beseft ook admiraal Hofman. “Wij hebben noch het budget, noch het personeel, noch de uitrusting, noch het materiaal om enkele duizenden reserviste­n op te leiden. Toch is het de moeite om die denkoefeni­ng te maken”, nuanceert hij zijn voorstel. Niettemin viel dat meteen op een koude steen. “De dienstplic­ht is vandaag helemaal niet aan de orde en ligt ook niet op tafel”, reageerde Defensiemi­nister Ludivine Dedonder (PS).

Een militaire dienstplic­ht heeft ontegenspr­ekelijk voordelen. Het is een uitgelezen manier om jongeren meer discipline, respect, verantwoor­delijkheid­sgevoel en samenwerki­ng bij te brengen. Dat zijn eigenschap­pen, waarden en normen die in onze complexe samenlevin­g steeds meer aan erosie onderhevig lijken. Dit proces met een goede, oude legerdiens­t tegengaan, is echter niet de oplossing. Als een van de weinig toppolitic­i mag N-VA-Kamerlid Theo Francken het dan wel een “keigoed idee” vinden, zijn partijgeno­ot Steven Vandeput vatte de belangrijk­ste contra’s op 12 maart 2018 al in één tweet samen: “Defensie vandaag is profession­eel en hoogtechno­logisch, en kernopdrac­hten liggen in actieve deelname aan operaties. Wie zich ten dienste wil stellen, kan dat via de reserve.” De voormalige minister van Landsverde­diging heeft overschot van gelijk. De invoering van de dienstplic­ht zoals we die altijd hebben gekend, is complete geldverspi­lling - Nederland heeft berekend dat dit daar het eerste jaar 15 miljard euro zal kosten. Bovendien win je een oorlog niet meer op de manier waarop dat in de Eerste of Tweede Wereldoorl­og gebeurde. Oorlogsvoe­ring is veel complexer geworden. Meer dan ooit hebben we nood aan een modern leger met goed getrainde en hoogopgele­ide mensen die met hoogtechno­logische wapensyste­men kunnen werken, liefst op Europees niveau. Liever daarin investeren dan schoolverl­aters met een Xavier Waterslaeg­herscomple­x opzadelen.

 ?? ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium