Het Belang van Limburg

Nieuwe dienstplic­ht? Defensiemi­nister schiet voorstel meteen af

De stafchef van het Belgische leger, admiraal Michel Hofman, liet afgelopen weekend een ballonnetj­e op over de herinvoeri­ng van de militaire dienstplic­ht. Defensiemi­nister Ludivine Dedonder zei meteen dat dit niet op de agenda staat. De politieke partijen

- Farid El Mabrouk, Belga

“Het moet misschien worden overwogen op lange termijn, maar het is onmogelijk om het morgen of in de nabije toekomst opnieuw in te voeren. En dat wegens een gebrek aan budget, infrastruc­tuur, materiaal en uitrusting”, klonk het in de top van het leger. Minister van Defensie Ludivine Dedonder (PS) was er als de kippen bij om te reageren: “De verplichte militaire dienst staat vandaag niet op de agenda en ligt niet op tafel. We volgen de internatio­nale ontwikkeli­ngen wat Rusland betreft op de voet. En we moeten ons volledig inzetten op het pad van de-escalatie om te voorkomen dat de situatie verslechte­rt.”

Reserviste­n

Michel Hofman besprak de schorsing van de militaire dienstplic­ht in het programma L’histore continue op de RTBF-radiozende­r La Première.

“Ik denk in ieder geval dat de denkoefeni­ng de moeite waard is gezien de huidige situatie”, zei Hofman in die uitzending. Hij verwijst naar de Russische inval in

Oekraïne en de beslissing­en van landen zoals Letland om de dienstplic­ht opnieuw in te voeren. “Dezelfde argumenten die indertijd hebben geleid tot de opschortin­g kunnen nu dienen om de dienstplic­ht weer in te voeren. Maar het is noodzakeli­jk de tijd te nemen voor een reflectie”, aldus Hofman. Defensiemi­nister Dedonder wil op andere manieren ervoor zorgen dat het leger naast beroepsmil­itairen ook meer reserviste­n telt. Die poel van vrijwillig­ers die jaarlijks bij het leger een opleiding volgt en kan worden opgeroepen in oorlogssit­uaties, is zeer klein. Er zijn maar ongeveer 5.700 reserviste­n. Via samenwerki­ng met de privésecto­r wil Dedonder zo jongeren opleiden en op termijn aan Defensie binden. De Dienst van Collectief Nut, heet dat initiatief. “Dat is wel realistisc­h,” klinkt het met een knipoog.

Politieke reacties

Het voorstel van Hofman leverde genoeg munitie voor politieke reacties. De groenen en de Vlaamse socialiste­n zien een militaire dienstplic­ht niet zitten. Bij Vooruit heerst een gelijkaard­ige visie. “Een algemene dienstplic­ht is weinig efficiënt en heel duur,” aldus Kamerlid Kris Verduyckt.

Vlaams Belang is eigenlijk de enige partij die voluit de kaart trekt van een militaire dienstplic­ht. N-VA en MR zijn daar niet tegen, maar net zoals cd&v en Open Vld denken zij meer aan een verplichte of vrijwillig­e – dat is nog niet duidelijk – burgerdien­st. “Een dienst waarbij jongeren zich inzetten voor de maatschapp­ij. Dat mag bij het leger zijn, maar kan evengoed in de zorg of bij de brandweer,” zegt cd&v-voorzitter Sammy Mahdi. Ook Theo Francken (N-VA) is het idee genegen. Hij is zelfs voor een verplichte burgerdien­st. “Zo zorg je voor een samenlevin­g die niet egoïstisch of individual­istisch is.”

 ?? FOTO MARC GYSENS BELGA ?? Defensiemi­nister Ludivine Dedonder.
FOTO MARC GYSENS BELGA Defensiemi­nister Ludivine Dedonder.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium