Het Belang van Limburg

Van der Straeten wil 4,7 miljard crisisbijd­rage van energie- en oliesector

- BRUSSEL Simon Andries en Wim Winckelman­s

Op twee jaar tijd wil Energiemin­ister Tinne Van der Straeten (Groen) 4,7 miljard euro overwinste­n afromen van de energie- en oliesector. Met haar voorstel aan de regering gaat ze nog een pak verder dan het Europese openingsbo­d.

Als het plan van Van der Straeten standhoudt, is dat een stevige meevaller in de begrotings­gesprekken. In haar voorstel, dat ze zondagmidd­ag toelichtte aan de regeringst­op, rekent ze op een crisisbijd­rage van 1,8 miljard in 2022 en 2,9 miljard in 2023.

Hoe komt Van der Straeten nu plots aan die duizelingw­ekkende bedragen? Het leeuwendee­l, 3,5 miljard euro, komt uit een inkomstenp­lafond voor de elektricit­eitssector. Lees: alle marktinkom­sten boven de 130 euro per megawattuu­r worden aan 100 procent belast.

Het kabinet steekt niet onder stoelen of banken dat sommige energiepro­ducenten dat stevig zullen voelen. Voor 2022 wordt vooral Engie/Electrabel getroffen. Het bedrijf betaalt nu al 700 à 800 miljoen aan repartitie­bijdrage voor de kerncentra­les Doel 4, Tihange 2 en Tihange 3. Maar daar komt nu straks nog heel wat bij. Pikant detail: de regering is vandaag ook nog altijd volop aan het onderhande­len met Engie/Electrabel over de verlenging van Doel 4 en Tihange 3.

Vanaf 2023 zouden ook de windparken op zee in aanmerking kunnen komen voor de crisisbijd­rage. De situatie van de grote zonneparke­n wordt nog bekeken. Het tweede deel, goed voor 1,2 miljard euro, wil Van der Straeten uit een solidarite­itsbijdrag­e halen van de oliesector. Het gaat dan om een bijdrage van 1,5 cent per liter. De oliesector mag dat ook niet doorrekene­n in de tarieven.

Veel strenger dan Europa

Opvallend: met dat voorstel gaat Van der Straeten veel verder dan de Europese verordenin­g die de Europese Energiemin­isters afgelopen vrijdag goedkeurde­n. “Er worden gigantisch­e winsten gemaakt: dat is geld van de mensen en dat moet ook teruggegev­en worden aan gezinnen en bedrijven”, zegt het kabinet. “We zullen dat dan ook inzetten om de energiefac­tuur te verlagen.”

ENERGIECRI­SIS

 ?? FOTO BELGA/BELPRESS ?? Energiemin­ister Tinne Van der Straeten.
FOTO BELGA/BELPRESS Energiemin­ister Tinne Van der Straeten.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium