Het Belang van Limburg

Woning van Jan Kriekels op website van Ugly Belgian Houses

- Geert Houben

“House arrest in Belgium”, zo omschrijft de Facebook- en Instagram-pagina van Ugly Belgian Houses de woning van JAGA-baas Jan Kriekels in Diepenbeek. Blij is de flamboyant­e ondernemer niet met de vermelding. “Het is een ernstige misvatting.”

Een gevangenis”, “Welke misdaad heeft hij begaan?” en “Net een padelplein”. De woning van Jan Kriekels langs de Keizel in Diepenbeek gaat intussen viraal op sociale media en de reacties liegen er niet om. Het minste wat je erover kan zeggen, is dat ze stof tot discussie oplevert op de Facebooken Instagram-pagina van Ugly Belgian Houses. Al meer dan tien jaar zet oprichter Hannes Coudenys onder die naam merkwaardi­ge huizen online. Intussen werden de meest waanzinnig­e woningen ook al gebundeld in twee boeken. Of het pand van Kriekels een plek krijgt in een volgende uitgave? “Er zijn niet meteen plannen voor een volgend boek”, zegt Coudenys. “Bovendien moet Jan Kriekels voor publicatie zijn goedkeurin­g geven.”

“Behoorlijk gek”

Aanvankeli­jk ging Coudenys zelf op pad om de pagina Ugly Belgian Houses op te vullen, intussen krijgt de West-Vlaming vele foto’s toegestuur­d van zijn volgers. Zo ook van de woning van de Diepenbeek­se ondernemer. “Ik wist meteen dat Jan Kriekels de eigenaar was”, zegt Coudenys. “Op tv had ik de woning al gezien. Alleen begreep ik toen niet wat de bedoeling is. En nu nog altijd niet. Het lijkt op een gevangenis. Vandaar het bijschrift house arrest in Belgium.”

“Waarom staat een huis achter tralies? Dat is toch behoorlijk gek. Ik ben benieuwd naar de filosofie”, zegt Coudenys. Waarom hij die vraag niet zelf aan Kriekels stelt? “Ik heb ooit in een interview gezegd dat hij crazy was en dat ik wel hield van zijn flamboyant­e manier van doen en laten. Alleen nam hij dat zeer persoonlij­k op. Hij had niet door dat het een compliment was en heeft toen contact gezocht met mij.”

Energieona­fhankelijk

In een sms-conversati­e stuurt Kriekels ons eerst nog een smiley om zich vervolgens wat minder enthousias­t te tonen met de vermelding van zijn huis als Ugly Belgian

House. “Voor de Vlaming is alles wel heel vlug controvers­ieel”, zegt de Diepenbeek­se ondernemer. Achter zijn omheining blijkt ook wel degelijk een plan te zitten. Een energiezui­nig plan zelfs. “Er moeten nog zonnesyste­men op komen”, zegt Triekels. “Om het huis energieona­fhankelijk te maken. Deze systemen wil ik integreren in een mooi schilderij. It’s my duty to create beauty. Ik heb meerdere ontwerpen, maar ik heb nog geen tijd gevonden om ze te laten uitvoeren.”

Dat Kriekels de vermelding onterecht vindt, is duidelijk. “Het is een ernstige misvatting van Hannes Coudenys”, zegt hij nog. “Ik wil hem uitnodigen om het daar eens grondig over te hebben.” Daarop stuurt de climate designer ons nog tal van foto’s door om de pracht van zijn woning, tuin en zijn fameuze vaginazwem­bad aan te tonen. Om een reactie op Facebook te citeren: “The sky is the limit, zal de eigenaar gedacht hebben.”

“Het is een ernstige

misvatting van Hannes Coudenys. Ik wil hem uitnodigen om het daar eens grondig over te

hebben”

Jan Kriekels

 ?? FOTO ISOPIX ?? De woning van Jan Kriekels verscheen zopas op de sociale mediapagin­a’s van ‘Ugly Belgian Houses’. Onterecht, zo vindt de Diepenbeek­se ondernemer zelf.
FOTO ISOPIX De woning van Jan Kriekels verscheen zopas op de sociale mediapagin­a’s van ‘Ugly Belgian Houses’. Onterecht, zo vindt de Diepenbeek­se ondernemer zelf.
 ?? ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium