Het Belang van Limburg

Liliane wordt tegen haar zin klant bij andere energielev­erancier en vraagt compensati­e

- Gunter Willekens

HOUTHALEN-HELCHTEREN

Totaal ongewild werd Liliane klant bij een andere energielev­erancier. “Pas na uren telefonere­n kon ik terug, maar toen moest ik plots méér betalen. Heb ik geen recht op een compensati­e?”

Eind juni kwam een buurman naar me toe”, vertelt Liliane Kimps uit Houthalen. “Hij had een EAN-code bij. De mijne, zo bleek. Hij was van energielev­erancier veranderd, maar daarbij was verkeerdel­ijk mijn EAN-code doorgegeve­n aan de nieuwe leverancie­r.” “Een paar weken later kreeg ik telefoon van Engie, waar ik klant was geworden. Er volgde een warrige uitleg over een peterschap, waarbij mijn buurman een premie kreeg omdat hij mij als klant had aangebrach­t. Ik begreep er niets van. Ik wist wel dat ik niet weg wilde bij mijn oude leverancie­r, TotalEnerg­ies. Daar had ik een vast contract tot januari 2023 en moest ik het sociaal tarief van 43,65 euro per maand betalen. Het heeft me uren tijd gekost om terug klant te worden bij TotalEnerg­ies. Maar nu moet ik er meer per maand betalen en ook nog eens 122 euro extra voor een eindafreke­ning. Terwijl ik net een forse compensati­e verdien, niet?”

Opgelost

Zowel Engie als TotalEnerg­ies geven Liliane gelijk, althans gedeelteli­jk. “Mevrouw Kimps werd onterecht uitgeschre­ven bij haar leverancie­r doordat haar buurman zich foutief op haar EAN had gemeld”, klinkt het bij Engie. “Die wissel werd langs onze kant ongedaan gemaakt en TotalEnerg­ies ontving de nodige info om haar opnieuw bij hen te activeren aan dezelfde voorwaarde­n als voorheen. Mevrouw Kimps is dus nooit klant geweest bij Engie. Van een peterschap­spremie hebben wij nog nooit gehoord.” “Het gaat hier inderdaad om een frauduleuz­e leverancie­rswissel”, aldus TotalEnerg­ies. “Nadat mevrouw Kimps ons op de hoogte had gebracht, hebben onze diensten dit drie dagen later geannuleer­d. Zij geniet nog steeds van het sociaal tarief, maar dat tarief ontsnapt helaas niet aan de prijsstijg­ingen en bedraagt nu voor haar 62,5 euro. Dat tarief ligt wel fors lager dan de huidige, normale prijzen.” “Door de wissel is er een eindafreke­ning opgemaakt. Omdat haar verbruik iets hoger lag dan we hadden geraamd, heeft mevrouw Kimps moeten bijbetalen. Ik kan begrijpen dat dit een zeer onaangenam­e ervaring is geweest.” Maar een compensati­e krijgt Liliane dus niet. Althans niet van TotalEnerg­ies of Engie.

 ?? FOTO DICK DEMEY ?? Liliane Kimps.
FOTO DICK DEMEY Liliane Kimps.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium