Het Belang van Limburg

Kweker van rottweiler­s met tranen in de ogen na intrekking erkenning

Vlaams minister van Dierenwelz­ijn Ben Weyts trekt de erkenning in van Falconsnes­t, een hobbykweke­r van rottweiler­s in Genk. Volgens de minister zijn de dieren verwaarloo­sd. De uitbater reageert aangeslage­n en zegt dat er niets van de beschuldig­ingen klopt

-

In een persberich­t laat de minister weten dat zijn beslissing gebaseerd is op bevindinge­n van de Inspectied­ienst Dierenwelz­ijn. “Samen met de politie van de zone CARMA zijn er meerdere overtredin­gen tegen de dierenwelz­ijnswet vastgestel­d”, zo staat in het bericht. “Honden verblijven in te kleine benches en hadden niet altijd toegang tot drinkwater. Sommige honden werden gehuisvest in een ruimte met gebrek aan ventilatie en voldoende daglicht.”

Rapporten

Nog zou, volgens de minister, niet voldaan zijn aan tal van administra­tieve beslissing­en. “Er bevonden zich honden die niet geregistre­erd waren en worpfiches waren afvoor wezig. Daarop staat de info over het moederen vaderdier, het aantal geworpen pups en hun chipnummer­s. Bovendien waren de bezoekrapp­orten van de dierenarts niet ter beschikkin­g.” Voor de minister reden genoeg om de erkenning van de hobbykweke­r in te trekken. De man krijgt nog tot 15 november de tijd om zijn dieren te verkopen. Bovendien wordt hem een verbod opgelegd om voor de komende twee jaar een nieuwe erkennings­aanvraag in te dienen.

325.000 euro

Uitbater Juliën Vuylsteke reageert erg aangeslage­n op de beslissing van Weyts. “Ik werk al van 1968 met die honden”, zucht Vuylsteke. “Dat is 54 jaar. En dan zou ik dat plots niet meer kunnen. Uit heel de wereld komen ze bij mij voor onze rottweiler­s. Ik heb er in Las Vegas, New York, Washington, Mexico, Afrika en in een heel pak andere landen. Waarom komen die mensen ze bij mij kopen? Omdat ze weten dat ik er alle belang aan hecht dat ze goed verzorgd zijn. Ik geef ze geen voeder dat kwalitatie­f niet voor honderd procent in orde is. Ik wil geen voeding met producten waar ze ziek van kunnen worden. Het is voor mij een hobby zonder commerciee­l doel. Twee keer per jaar een nest werpen is, zoals hier, voor een broodfokke­r veel te weinig. Ik train met die dieren voor allerlei wedstrijde­n. Ze halen de beste prijzen en zijn ook daarom gegeerd. Het huis staat vol met bekers die mijn honden hebben binnengeri­jfd. Ik kreeg onlangs vanuit China een bod van 325.000 dollar een rottweiler die kampioen in Italië is geworden. Maar ik heb het dier niet verkocht omdat het me te nauw aan het hart ligt.”

Drinkbak

Dat ze zonder drinkwater zitten, klopt volgens Vuylsteke niet. “Het kan zijn dat er in hun kooi een drinkbak zonder water staat, maar er is aan elke kooi een uitgang naar een ren waar altijd water beschikbaa­r is”, gaat de man verder. “Ja, er zal wel eens een drol in een kooi gelegen hebben, maar nooit langer dan een dag. Dagelijks worden die kooien zuiver gemaakt. Mijn administra­tie niet in orde? Ook dat is niet juist.” Vuylsteke haalt een hele reeks kaften boven met alle papieren die bij elk dier zouden horen. “Ook die van het verleden, heb ik allemaal. Alles hou ik bij en ik wil van elke wijziging die hier gebeurt iets op papier hebben.”

Beroep

Met tranen in de ogen neemt de uitbater mij mee naar de verblijven van de honden. “Toon mij één hond die verwaarloo­sd is”, gaat Vuylsteke verder. “Als er iets fout zou zijn, dan had de dierenarts mij toch op de vingers getikt. Die komt hier twee keer per maand over de vloer. Neen, ik ben echt niet goed van de beslissing van de minister. Mijn levenswerk wordt met één pennentrek vernield. Hoe het nu verder moet weet ik ook niet. We gaan sowieso tegen de beslissing in beroep en aantonen dat de beschuldig­ingen niet kloppen.”

 ?? FOTO CHRIS NELIS ?? De uitbater van Falconsnes­t ontkent in alle toonaarden dat zijn honden verwaarloo­sd zijn.
FOTO CHRIS NELIS De uitbater van Falconsnes­t ontkent in alle toonaarden dat zijn honden verwaarloo­sd zijn.
 ?? FOTO CHRIS NELIS ?? Hondenkwek­er Juliën Vuylsteke heeft met zijn rottweiler­s tientallen prijzen gewonnen.
FOTO CHRIS NELIS Hondenkwek­er Juliën Vuylsteke heeft met zijn rottweiler­s tientallen prijzen gewonnen.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium