Het Belang van Limburg

Geduld van de Anderlecht­fans is al op

- Jürgen Geril

We zijn tien speeldagen ver – slechts tien – en Anderlecht telt al 17 punten achterstan­d op leider Antwerp. Het bestuur haalde coach Felice Mazzu deze zomer nochtans weg bij Union om betere resultaten te boeken dan Vincent Kompany, maar RSCA verloor nu al vijf competitie­matchen. Daarbij zaten verliespar­tijen tegen Union en AA Gent, maar ook tegen godbetert Cercle, Westerlo en nu ook Charleroi. De echte toppers tegen Club, Genk en Antwerp moeten dus nog komen. De wedstrijd tegen Charleroi was een dikke foemp. Ja, Anderlecht telde 21 doelpoging­en, maar het Vernunft, de grinta en de kwaliteit om te scoren ontbraken. Het was triest dat paars-wit het verschil niet kon maken tegen een erg matig Charleroi en dan nog het deksel op de neus kreeg na één schamele

1A tegenstoot.

De druk op Felice Mazzu was even weg na de zege tegen Kortrijk, maar de crisis is terug. Voorlopig is Mazzu’s balans dan ook een buis: 13 op 30 in totaal en 4 op 18 in de laatste zes duels. Oké, Vincent Kompany begon als spelercoac­h zelfs maar met 9 op 30, maar hij was Vince The Prince. Die status heeft Mazzu niet. De supporters zijn het al beu. Het gejouw na de match was oorverdove­nd. De tribunes schreeuwde­n Shame on you! naar de spelers en Felice Mazzu is bij steeds meer fans de kop van jut. Zij vinden dat de trainer geen progressie in het spel krijgt en de opbouw te traag en inspiratie­loos is. Ongelijk hebben ze niet. Een tiental heethoofde­n blokkeerde zelfs even de hoofdingan­g, maar die situatie was snel gekalmeerd. Het typeert wel de onrust.

Zelfs bij de spelers stijgt de nervositei­t. Jan Vertonghen en Fabio

Silva – intrinsiek de betere voetballer­s – lijken zich te storen aan het matige niveau en dat uit zich in zichtbare frustratie. Een borrelende Wesley Hoedt wilde niet reageren voor de camera’s. Tja, als er een scout van West Ham – donderdag de Europese tegenstand­er – aanwezig was, zal die eens gelachen hebben. Anderlecht legt te veel hoop op de schouders van de 16-jarige Duranville.

Europese buffer

Logischerw­ijs zal de vraag over het functioner­en van Mazzu weer naar boven komen. De trainer is soms minder zelfzeker dan hij laat uitschijne­n. Het bestuur moest Mazzu al eens geruststel­len dat hij tijd zou krijgen. Natuurlijk stak de directie zelf ook haar nek uit door hem weg te plukken bij Union ten koste van Kompany. Nu kan ze niet zomaar weer een andere weg inslaan. Marc Couckes gezicht stond weliswaar op onweer en de titeldroom lijkt ver weg, maar iedereen hoopt dat het goedkomt. Is daar genoeg kwaliteit voor? Gelukkig stootte Mazzu in augustus wel door naar de Europese poules en zorgt dat nog voor een buffer. Stel u maar even voor dat die er niet was geweest.

Morioka juicht niet

De 0-1 kwam van Ryota Morioka, maar de Japanner juichte niet na zijn eerste doelpunt tegen zijn ex-club, waar hij in 2019 vertrok. Eerder scoorde hij ook al drie keer tegen Club Brugge en AA Gent. “Ik juichte niet omdat ik hier heb gespeeld”, zei Morioka. “Ik had hier een mooie periode, maar door een blessure raakte ik nooit meer honderd procent fit.”

 ?? ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium