Het Belang van Limburg

FORMULE 1 Max Verstappen moet week wachten, schandaal doemt op

- Gert Vermersch - Ivo op den Camp

Max Verstappen is nog niet mathematis­ch zeker van de wereldtite­l. De tumultueuz­e GP van Singapore ging naar zijn teamgenoot Sergio Perez. Maar over een week heeft Verstappen het zelf in de hand: winst met de snelste ronde volstaat in Suzuka.

BGP VAN SINGAPORE ijna drie uur na zijn overwinnin­g kreeg Sergio Perez vijf seconden straftijd. Twee keer had hij een te groot gat laten vallen met de safety-car, maar voor één inbreuk bleef het bij een reprimande. Aangezien de 32-jarige Mexicaan zeven seconden voorsprong had, mocht hij de oververdie­nde zege houden.

Voor Verstappen - vrijdag 25 geworden - ging alles mis wat mis kon gaan. Eerst geblunder van het team in de kwalificat­ie, en vervolgens een mislukte start en een zeldzame remfout van de coureur, waardoor hij een zekere vierde plaats misliep. Hij kan het hebben. De titel zal Verstappen niet ontgaan, maar de perfection­ist in hem is deze dag gefrustree­rd tot op het bot. “Ik remde niet eens zo extreem laat, maar doordat het op die plek erg hobbelig is, kwamen de voorwielen los en blokkeerde­n ze prompt”, blikte Verstappen terug op zijn duurste fout van het seizoen. Het leverde de Red Bullcoureu­r volledig onbruikbar­e banden op, met als gevolg een extra pitstop en flink wat plaatsen verlies.

Verstappen belandde bij de inhaalrace die hij vanaf plek 13 moest beginnen uiteindeli­jk nog op plaats 7. “Bijna onmogelijk om hier in te halen. Maar ja, zaterdag hadden we de boel al verknald om aanspraak te kunnen maken op de overwinnin­g”, blikte Verstappen nog een keer terug op de miscalcula­tie van zijn team in de kwalificat­ie. Onderweg naar polepositi­on werd Verstappen naar de pits verordend, omdat hij zonder benzine dreigde te komen staan en dan helemaal achteraan had moeten starten. “Frustreren­d”, luidde de conclusie. “Goed dat het voorbij is en we snel naar Japan gaan.” Om de titel te prolongere­n in Suzuka moet Verstappen zondag acht punten meer scoren dan Charles Leclerc en zes punten meer dan Sergio Perez. Een overwinnin­g plus snelste ronde volstaat, onafhankel­ijk van wat zijn concurrent­en presteren.

Schandaal doemt op

Het hele weekend in Singapore werd overschadu­wd door beschuldig­ingen dat Red Bull vorig jaar meer geld heeft uitgegeven dan de budget cap toelaat. Op zijn vroegst woensdag geeft de FIA uitsluitse­l en zal duidelijk worden hoe ernstig de eventuele overtredin­gen zijn en wat de sancties zijn. Tot die tijd is het vooral een kwestie van speculatie en ouderwets moddergooi­en, iets waar de F1 niet vreemd mee is. De budgetcap-affaire werd gelanceerd door publicatie­s in het Duitse ‘Auto, Motor und Sport’ en de Italiaanse ‘Gazzetta dello Sport’, beide doorgaans goed geïnformee­rde kanalen. De berichtgev­ing was koren op de molen van Ferrari en zeker Mercedes. Toto Wolff, topman van de Duits/Engelse renstal, liet meteen weten dat gesjoemel zwaar gestraft moet worden.

De FIA liet in een communiqué weten dat het bij de publicatie­s om ‘niet onderbouwd­e vermoedens en speculatie­s’ gaat.

Red Bull overweegt juridische stappen, maar Verstappen laat zich niet afleiden. “Och, je weet waar het vandaan komt. Ik ben bijgepraat door het team en voor zover ik weet is er niets aan de hand.”

UITSLAG: 1. Sergio Perez (Red Bull); 2. Charles Leclerc (Ferrari) op 2.595; 3. Carlos Sainz (Ferrari) 10.305; 4. Lando Norris (McLaren) 21.133; 5. Daniel Ricciardo (McLaren) 53.282; 6. Lance Stroll (Aston Martin) 56.330; 7. Verstappen (Red Bull) 58.825; 8. Sebastian Vettel (Aston Martin) 60.032; 9. Lewis Hamilton (Mercedes) 61.515; 10. Pierre Gasly (AlphaTauri Bull) 99.6576.

POLE: Leclerc.

SNELSTE RONDE: Russell.

WK-STAND: 1. Verstappen 341; 2. Leclerc 237; 3. Perez 235; 4. Russell 203; 5. Sainz 202; 6. Hamilton 170. Constructe­urs: 1. Red Bull 576; 2. Ferrari 439; 3. Mercedes 373.

 ?? FOTO REUTERS ?? Sergio Perez nam bij de start de leiding en reed wellicht de beste race uit zijn carrière.
FOTO REUTERS Sergio Perez nam bij de start de leiding en reed wellicht de beste race uit zijn carrière.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium