Het Belang van Limburg

Remco is wielerkoni­ng

-

Zeg nu nog eens dat we niet hét wielerland bij uitstek zijn. België heeft zondag getoond hoe je een wielerheld eert. Bomvol wielerfans stond de Grote Markt van Brussel, die kwamen juichen en jubelen voor een jongeman van 22 jaar. Die van 2022 een boerenjaar heeft gemaakt. Een boerenjaar? Een kóningsjaa­r. Het monument Luik-Bastenaken-Luik gewonnen. De Vuelta. Het wereldkamp­ioenschap. Dan is een volksfeest op zijn plaats. Evenepoel was zijn feestdag begonnen zoals hij zijn dagen vaker begint: met een ochtendrit. Maar dan had hij genoeg gefietst. Nadat hij in Dilbeek – Remco komt uit deelgemeen­te Schepdaal – het ereburgers­chap had ontvangen, mochten hij en zijn verloofde Oumi plaatsneme­n in een open auto, getooid met de regenboog en zijn initialen. Het koningskop­pel lachte, zwaaide, straalde. Op weg naar Brussel reden honderden fans op de fiets achter hen aan, overal langs de route kwamen mensen op straat. Maar de apotheose kwam in de hoofdstad. In 2018 mochten na het WK de Rode Duivels verschijne­n op het balkon van het stadhuis, de Red Lions na de Olympische Spelen. Maar gisteren stroomde de Grote Markt, met naar schatting 6.000 fans, vol voor één man.

Balkonscèn­e

En of Remco Evenepoel genoot van zijn balkonscèn­e. “Ik heb geen woorden”, zei hij. “Dank u, allemaal. Merci beaucoup.” Hij sloeg zijn handen voor zijn mond en nam selfies. Hij zong, hij danste en maande het publiek aan tot een vikingclap. Ploegmaats Iljo Keisse,

Pieter Serry en Yves Lampaert mochten meegeniete­n. Vader Patrick en moeder Agna ook. Verloofde Oumi Rayane, met wie hij vrijdag in het huwelijksb­ootje treedt, uiteraard ook.

 ?? FOTO BELGA ?? Evenepoel was zelf onder de indruk van de massale opkomst in de hoofdstad.
FOTO BELGA Evenepoel was zelf onder de indruk van de massale opkomst in de hoofdstad.
 ?? FOTO BELGA ?? Evenepoel en zijn verloofde Oumi werden in een open auto rondgerede­n.
FOTO BELGA Evenepoel en zijn verloofde Oumi werden in een open auto rondgerede­n.
 ?? FOTO EPA-EFE ?? Zo’n 6.000 fans zakten af naar de Grote Markt in Brussel.
FOTO EPA-EFE Zo’n 6.000 fans zakten af naar de Grote Markt in Brussel.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium