Het Belang van Limburg

VOLLEYBAL Tigers laten geen steek vallen, dinsdag wacht Japan

- Rob Kwanten

BELGIË - KAMEROEN 3-0 WK VROUWEN Zoals verwacht werd de laatste poulewedst­rijd van de Yellow Tigers tegen Kameroen niet meer dan een formalitei­t: 3-0. Met een twaalf op vijftien op zak trekt België met vertrouwen naar de volgende ronde.

Na de stunt tegen Nederland was er bij de Tigers geen plaats voor overmoed. “Onze doelstelli­ng is en blijft de top 12 halen”, klonk het bij kapitein Celine Van Gestel. “Met China, Brazilië en Japen treffen we in de volgende poule opnieuw enkele stevige tegenstand­ers”, vulde Marlies Janssens aan.

Maar toch maar eerst even winnen van Kameroen. Een 3-0 was de absolute prioriteit, want alle punten uit de eerste poulefase worden overgedrag­en naar de tweede. België wilde zijn rugzak dus zo zwaar mogelijk maken. Dat Kameroen, in 2021 nog winnaar van de African Nations Cup, voor een onmogelijk­e opdracht stond werd snel duidelijk. Jutta van de Vyver kreeg de instructie om vooral middenspee­lsters Janssens en Lemmens te bedienen. Het duo leidde de Tigers naar een aalvlugge 25-8 in set één.

Oude bekende Zessi

Gelukkig voor de wedstrijd krikte Kameroen het niveau wat op na de kantwissel. Opposite Adiana haalde enkele keren verschroei­end uit. Emelda Piata Zessi, afgelopen seizoen te bewonderen in de huppelhoek van LVL Genk, pikte in het midden wat puntjes mee. Genoeg om België in verlegenhe­id te brengen? Uiteraard niet. Janssens en co bleven sterk serveren en blokkeren. Britt Herbots, die door het goede werk van Janssens en Lemmens lang in spaarmodus bleef, werkte in set drie nog wat aan haar statistiek­en. De Truiense klokte af op dertien punten, die haar stevig op de eerste plaats in de topscorers­lijst houden. Met één puntje meer dan Herbots was Marlies Janssens de primus van de klas. “Het was een sterke collectiev­e Belgische prestatie”, aldus de middenspee­lster van Gent. “De opflakkeri­ng van Kameroen in set twee hebben we goed opgevangen. Twaalf op vijftien is een schitteren­de balans. Daar hadden we op voorhand geen rekening mee gehouden. In de volgende ronde blijven we van wedstrijd tot wedstrijd leven.” In de tweede ronde treft België (net als Italië, Nederland en Puerto Rico) de vier beste teams uit poule D: Brazilië, China, Japan en Argentinië. De Tigers starten dus met twaalf punten op de teller. De kalender is nog niet officieel, maar verschille­nde bronnen melden dat België er dinsdag namiddag aan begint tegen Japan. De wedstrijde­n worden allemaal afgewerkt in de Rotterdams­e Ahoy. De nummers één tot en met vier gaan aan het einde van de rit door naar de kwartfinal­es.

SETS: 25-8, 25-19, 25-14.

BELGIË: Janssens 14, Herbots 13, Lemmens 12, Van Avermaet 9, Van Gestel 6, van de Vyver 3. Libero: Rampelberg. Kwamen in: Van Sas, Guilliams, Stragier.

 ?? FOTO BELGA ?? Vreugde bij de Yellow Tigers.
FOTO BELGA Vreugde bij de Yellow Tigers.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium