Het Belang van Limburg

Kanaalbrug in Viversel als laatste in Limburg afgebroken

-

plaats van de oude brug te lijf te gaan met breekhamer­s en het beton zo stukje bij beetje af te knabbelen, werden de betonnen balken één voor één in hun geheel weggenomen. Er werden eerst zaagsnedes gemaakt aan de uiteinden van elke balk. Elke brugdeel is vervolgens op de oevers gelegd en daar verder gedemontee­rd en verwerkt tot puin.

Omstreeks 14 uur zondagmidd­ag waren alle brugdelen verwijderd. “De afbraak op deze manier aanpakken, heeft een aantal belangrijk­e voordelen”, legt Peeters uit. “Bij deze werkmethod­e vallen er geen brokstukke­n in het water. De werken verlopen daardoor een pak rustiger en veroorzake­n minder lawaai voor de omgeving.”

Kerst

“De afbraakwer­ken verliepen erg vlot”, reageert Chris Danckaerts, gedelegeer­d bestuurder van De Vlaamse Waterweg nv. “Tegen zondagmidd­ag was de afbraak van het bruggedeel­te boven het water afgerond. De komende dagen wordt ook het deel boven de oevers nog verwijderd.”

Nu de brug is afgebroken, kan het kanaal onder de brug verbreed worden. Ook de nieuwe landhoofde­n worden gebouwd. De werken duren tot eind november. Als het kanaal zijn nieuwe breedte heeft, start de aannemer de voorbereid­ingen om de nieuwe brug op zijn plaats te leggen. “Het gaat om de stalen boogbrug die dienst deed als tijdelijke brug over het kanaal tijdens de werken voor het verhogen van de E314brugge­n. Zaterdag 10 december wordt deze brug naar zijn definitiev­e plek in Viversel gevaren. Daarna heeft de aannemer nog een tweetal weken nodig om de wegaanslui­tingen af te werken. Voor het kerstverlo­f zal de nieuwe brug van Viversel terug open zijn”, belooft minister Peeters.

 ?? FOTO RR ?? Het bruggedeel­te boven het water is verwijderd, de rest komt de volgende dagen aan de beurt. Achteraan de nieuwe boogbrug die over twee maanden naar haar plaats wordt gevaren.
FOTO RR Het bruggedeel­te boven het water is verwijderd, de rest komt de volgende dagen aan de beurt. Achteraan de nieuwe boogbrug die over twee maanden naar haar plaats wordt gevaren.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium