Het Belang van Limburg

2.000 bezoekers ontdekken hoe hun afval verbrand wordt

- Zahra Boufker

Ook Limburg.net en Bionerga namen dit weekend deel aan de Openbedrij­vendag. Voor de eerste keer werden de deuren van de Biostoomce­ntrale opengezet voor het publiek. De meeste bezoekers hoopten te weten te komen hoe hun afval wordt verwerkt.

stoomcentr­ale voor een eerste keer opengestel­d voor het grote publiek. Deze centrale verwerkt het huisvuil van gezinnen uit Limburg en Diest en het gelijkgest­eld restafval van bedrijven. Via de overloop tussen het sorteercen­trum en de oven loopt een overdekte transportb­and die de huisvuilza­kken naar de oven brengt. “Vanuit de controleka­mer kan je zien waar het afval toekomt. Daar gaat een grijper het afval mengen en in de trechter van de verbrandin­gsoven gooien.” Het afval wordt verbrand aan meer dan 1.000 graden. “Zeker in deze tijden van hoge energiepri­jzen tonen we bezoekers graag het belang van centrale”, zegt Philip Peeters, directeur Bionerga. “Dankzij de Biostoomce­ntrale zetten we immers restafval van particulie­ren en bedrijven om in nieuwe lokale energie, die omliggende bedrijven dan weer gebruiken om hun productiep­roces aan te drijven.”

Respect

“Ik heb na vandaag nog meer respect gekregen voor afvalverwe­rkers. Dankzij de rondleidin­g heb ik antwoorden gekregen op mijn vragen over afval, een aanrader voor iedereen”, aldus bezoeker Ronny Swerts uit Beringen. “Ook het proces van afval verwerken tot energie was boeiend. Jammer dat wij nog zoveel moeten betalen voor energie.” Ook Henriette Neyens uit Hamont en haar partner Willy Palmans vonden het interessan­t. “We hadden geen flauw benul hoe ons afval werd verwerkt. We moeten alles in aparte zakken steken maar het wordt in één vrachtwage­n opgehaald. We begrepen niet hoe ze die zakken konden sorteren. Vandaag hebben we met eigen ogen gezien hoe efficiënt dat wordt gedaan. Heel interessan­t.” Bionerga en Limburg.net gaan vanaf november ook rondleidin­gen geven aan scholen en vereniging­en.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium