Het Belang van Limburg

Amper 1 op 10 met bus of tram naar de winkel

-

WEEKEND VAN DE KLANT

Zes op de tien Vlamingen rijden met de auto naar de winkel. Amper één op de tien neemt de bus of tram. Dat is gezegd tijdens de start van het ‘Weekend van de klant’, dat bij 14.000 deelnemend­e handelaars gevierd werd.

Hasselt was dit jaar gaststad van het Weekend van de klant. De hoofdstad van Limburg heeft zich opnieuw flink in de top-5 van favoriete shoppingst­eden in Vlaanderen genesteld. “De bereikbaar­heid en de netheid van de stad spelen daarbij een grote rol”, zegt Danny Van Assche, gedelegeer­d bestuurder van Unizo.

“Zeker in woelige tijden zetten lokale handelaars hun klanten centraal en worden ze extra in de watten gelegd. En dat is nodig, want 65 procent geeft aan door de inflatie en hogere energiekos­ten spaarzamer te zijn. Maar als ze dan winkelen, doen ze dat meer en meer lokaal”, zeggen Danny Van Assche (Unizo) en Klaas Soens van Comeos Vlaanderen. “Meer dan twee op de drie kopen vandaag zeer bewust meer lokale producten en geven aan hier zelfs wat meer voor te willen betalen. Dat corona daarbij een rol speelt, is duidelijk, want 61 procent van de 1.600 bevraagden geeft aan liever dicht bij huis te winkelen.”

Auto

“De auto blijft het populairst­e vervoermid­del om te gaan winkelen. Liefst zes op de tien Vlamingen en meer dan acht op de tien Walen nemen de eigen auto om te gaan shoppen. Opmerkelij­ke tweede is de elektrisch­e fiets waar één op de vijf Vlamingen opstapt, terwijl negen procent te voet gaat. Dit geeft aan dat slechts één op de tien Vlamingen het openbaar vervoer gebruikt om te gaan winkelen. Die lage score bewijst dat er dringend extra investerin­gen nodig zijn om een alternatie­f te bieden voor de auto.”

Cash

Opmerkelij­k is ook dat we steeds minder cash geld op zak hebben.

Van de jonger dan 25-jarigen heeft zelfs de helft alleen een bankkaart mee. Als ze al centen meedragen, is dat bij drie op de tien minder dan 20 euro. Bij een wat ouder publiek leeft nog iets meer cash geld, maar ook daar heeft nu al één op de tien geen cash meer op zak.

Pretpark

Minister Jo Brouns (CD&V) kwam samen met Hasseltse burgemeest­er Steven Vandeput (N-VA) het weekend van de klant op gang schieten. “De handel is en blijft de motor van de lokale samenlevin­g”, zei Brouns. “Maar ze bezorgen vaak ook zuurstof aan lokale vereniging­en.” Burgemeest­er Vandeput kraaide bijna van pret. “Hasselt wil het grootste pretpark van Vlaanderen worden voor mensen die hier graag zijn. Alles wat er online gebeurt, overtreffe­n onze handelaars in duizendvou­d en voor het eerst daalt de leegstand ook weer. Iets kopen in onze stad, blijft iets speciaals en plezant. Daar komen mensen voor.”

 ?? FOTO LUC DAELEMANS ?? Danny Van Assche (Unizo): “Mensen kopen meer lokale producten en zijn bereid daar meer voor te betalen.”
FOTO LUC DAELEMANS Danny Van Assche (Unizo): “Mensen kopen meer lokale producten en zijn bereid daar meer voor te betalen.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium