Het Belang van Limburg

Riemstenar­en kunnen groenten en fruit telen in samentuin De Warmoes

-

TUINIEREN RIEMST

Op de Welzijnsca­mpus in het centrum van Riemst is zaterdag samentuin ‘De Warmoes’ geopend. Inwoners krijgen hier de kans om ecologisch­e groenten en fruit te telen en elkaar te ontmoeten.

Het initiatief om centraal in Riemst een samentuin aan te leggen werd een vijftal jaar geleden al door het Sociaal Huis op de rails gezet. Het project kreeg de naam ‘De Warmoes’ hetgeen enerzijds het lokale dialect is voor moestuin en anderzijds verwijst naar een bijna vergeten groente. “De oorspronke­lijke en grootste doelstelli­ng was het inclusief en ecologisch tuinieren, waarbij de Warmoes een plek moet zijn om te ontspannen, wandelen, stil te zijn, leren, observeren en tuinieren op maat en naar eigen kunnen”, aldus schepen van Sociale Zaken Mieke Loyens (cd&v).

Woelratten

Na een hobbelig parcours van personeels­wissels in het Sociaal Huis, wissel van schepenen, maar ook ondergrave­n door woelratten en de coronapand­emie werd de samentuin zaterdag 1 oktober eindelijk officieel ingehuldig­d. Dat gebeurde in aanwezighe­id van afgevaardi­gden van onder meer het Centrum Duurzaam Groen, Velt en Limburg.net. Voor voorzitter Luc Wouters is ecologisch tuinieren één van de belangrijk­ste wapens tegen organisch afval. Hij is er trots op dat Limburg.net al meer dan twintig samentuine­n heeft gerealisee­rd.

Houtskelet

De tuin werd ontworpen met aandacht voor toegankeli­jkheid. Hij bevat tien percelen van zowat 50 m2 en een ecologisch gebouwde gemeenscha­psruimte in houtskelet en stro. Voorin werd een amfitheate­r aangelegd voor lezingen en demonstrat­ies. Burgemeest­er Mark Vos (cd&v): “Met het woonzorgce­ntrum Eyckendael, de servicefla­ts, de seniorenwo­ningen, het Sociaal Huis en basisschoo­l De Klinker in de onmiddelli­jke buurt is het de bedoeling dat de Warmoes in deze welzijnsca­mpus uitgroeit tot een levendige ontmoeting­splek voor jong en oud.” (eva)

 ?? FOTO EVA ??
FOTO EVA

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium