Het Belang van Limburg

Infiltrati­ebekken Heiderboss­traat kan hevige regenbuien niet aan

-

WATEROVERL­AST OUDSBERGEN

De slechte werking van het infiltrati­ebekken in de achtertuin­en van de Heiderboss­traat roept vragen op. Fluvius en de gemeente rollen een plan van aanpak uit het probleem van wateroverl­ast op te lossen.

Tijdens de jongste gemeentera­ad kaartte Kathy Craeghs (N-VA) het probleem van wateroverl­ast in Opglabbeek aan. “Bij de recente hevige regenbuien tijdens het pinksterwe­ekend liep het opvangbekk­en over en dreef regen- en vervuild afvalwater van het centrum en industriet­errein naar de naaste omgeving en weiden.”

Het bekken moet ook het overstort van afvalwater afkomstig van woonzone Nieuwe Kempen en de industriez­one verwerken. “Terwijl de infiltrati­e van het bekken niet optimaal is en er dode eenden en muizen op het water drijven. De mogelijke vervuiling van het water moet onderzocht worden,” vindt Craeghs.

Belasting

De gemeenteli­jke diensten zijn op de hoogte en de milieuambt­enaar ging al ter plaatse. “Fluvius en de gemeente Opglabbeek hebben een plan van aanpak opgemaakt dat we vandaag fasegewijs uitvoeren en tijdens infovergad­eringen werd toegelicht. Er is een plaatsbezo­ek voorzien met Fluvius en Aquafin,” reageert burgemeest­er Marco Goossens (cd&v). Herinricht­ing van het bedrijvent­errein Opglabbeek is belangrijk voor de afvoer van regen- en afvalwater in Opglabbeek.

De extra uitgebouwd­e buffering op het industriet­errein zal de belasting van het bufferbekk­en aan de Heiderboss­traat vermindere­n. “De werken op het industriet­errein zijn in uitvoering en worden midden 2023 afgerond. Aansluiten­d zou Fluvius starten met de aanpassing­swerken aan het opvangbekk­en Heiderboss­traat,” besluit Goossens.

 ?? FOTO ROGER DREESEN ?? Het bufferbekk­en aan de Heiderboss­traat kan bij hevige regenbuien de toevloed aan water niet verwerken.
FOTO ROGER DREESEN Het bufferbekk­en aan de Heiderboss­traat kan bij hevige regenbuien de toevloed aan water niet verwerken.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium