Het Belang van Limburg

Anderhalf jaar na overstromi­ngsramp zijn bijna alle schadedoss­iers vergoed

Bijna alle verzekerde schadedoss­iers ten gevolge van de overstromi­ngen van juli 2021 zijn quasi volledig afgehandel­d. In Limburg gaat het om 2.614 schadegeva­llen, met een totaal schadebedr­ag van 16,6 miljoen euro.

-

Anderhalf jaar na de zware overstromi­ngen is er in 97 procent van de dossiers een akkoord tussen verzekerde en verzekeraa­r, laat beroepsver­eniging Assuralia weten. In 85 procent van de gevallen werd volledig vergoed, in 12 procent gebeurde dat al voor 80 procent. In 3 procent van alle schadedoss­iers werd nog geen akkoord bereikt “omdat bijkomende expertises nodig zijn, er nog geen akkoord is bereikt met de tegenexper­t of bepaalde hersteller­s nog niet beschikbaa­r zijn”, klinkt het bij Assuralia. Van de top tien van zwaarst getroffen gemeenten in Vlaanderen, liggen er vijf in Limburg. Met 5,3 miljoen euro verdeeld over 250 getroffen gezinnen was de totale schade het grootst in Voeren, waar de Berwijn uit haar oevers trad. In Halen en Hasselt bedroeg de totale schade iets meer dan 2 miljoen euro. Ook Alken, Sint-Truiden en Zoutleeuw behoren tot de tien zwaarst getroffen gemeenten van Vlaanderen.

De grootste verwoestin­g werd echter aangericht in Wallonië. Ter vergelijki­ng: alleen al in de stad Luik waren er 7.533 schadegeva­llen met een totale schadelast van 331,7 miljoen euro. In heel Vlaanderen bedroeg de totale schade 40,5 miljoen euro. In Wallonië was dat bijna 2,4 miljard euro.

Ravage

Jacky Herens (74) zag in de zomer van 2021 de Berwijn binnenstro­men in zijn huis aan de Dorpsstraa­t in Moelingen (Voeren). “Mijn vrouw en ik zijn die avond geëvacueer­d door de brandweer. We zijn bij onze zoon gaan slapen en toen we ’s anderendaa­gs terugkwame­n troffen we de ravage aan”, zegt Herens. “Het was onze derde overstromi­ng maar ook de ergste. We wonen helemaal gelijkvloe­rs en het water stond zo’n 20 à 25 centimeter hoog in onze woning.”

De Berwijn had lelijk huisgehoud­en. “De vloer was onherstelb­aar beschadigd, net als het bankstel en de bedden in de slaapkamer­s. De deuren waren aangevrete­n, het behangpapi­er moest eraf, en buiten waren klinkers weggespoel­d en lag de brievenbus kapot tegen de grond. De totale schade bedroeg zo’n 60.000 euro.”

Zes maanden leefden Jacky en zijn vrouw op de ondervloer. “Tot in december hebben we bouwdroger­s laten draaien om alles droog te krijgen. Maar nu is alles weer als nieuw.”

Over zijn verzekerin­g heeft Herens geen klachten. “Acht dagen na de overstromi­ng heb ik al een voorschot van 8.000 euro gekregen. Twee maanden na de expertise was alles vergoed. De verzekerin­g heeft nergens moeilijk over gedaan. Ik ben vroeger zelf verzekerin­gsagent geweest en heb nog wat mensen uit de buurt geholpen met hun dossier. Ook bij hen is het goed verlopen.” Herens kan alleen maar hopen dat het rampscenar­io zich nooit herhaalt. “We hebben zelf geïnvestee­rd in een systeem om onze deuren in geval van nood hermetisch af te sluiten. Hopelijk zullen we het nooit nodig hebben. De Berwijn is intussen uitgediept en verbreed. Toen er in januari veel regen is gevallen, is het waterpeil amper gestegen. Dat geeft toch wat vertrouwen.”

Ontoereike­nd

De verzekeraa­rs betaalden tot dusver in totaal 2 miljard euro aan vergoeding­en uit. Iets meer dan 1 miljard zal terugbetaa­ld worden door de regio’s. De tussenkoms­t van de verzekerin­gssector bij natuurramp­en is immers wettelijk geplafonne­erd. Assuralia pleit voor een dringende hervorming van die wettelijke regeling omdat het plafond ontoereike­nd is. “Wat betreft de overstromi­ngsschade aan woningen en kleinhande­lszaken hebben de verzekeraa­rs na deze ramp dubbel zoveel uitgegeven als wat ze wettelijk verplicht waren. De realiteit van natuurramp­en allerhande is helaas niet meer die van twintig jaar geleden toen het huidige wettelijk kader werd opgesteld. Bij een volgende grote ramp gaat dat met zekerheid problemen opleveren qua vergoeding van slachtoffe­rs”, zegt Peter Wiels van Assuralia.

 ?? FOTO TOM PALMAERS ??
FOTO TOM PALMAERS
 ?? ?? De Berwijn hield in juli 2021 lelijk huis bij Jacky. “Maar nu is alles weer als nieuw.”
De Berwijn hield in juli 2021 lelijk huis bij Jacky. “Maar nu is alles weer als nieuw.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium