Het Belang van Limburg

Drie luiaards overleven tussenland­ing in Luik niet

Op de luchthaven van Luik zijn vorige week “Maar de dieren waren ook erg mager”, constateer­t een dierenarts.

- Karel Moors

drie luiaards bezweken in de kou aan boord van een vliegtuig dat urenlang geblokkeer­d zat in de sneeuw.

LUIK

De luchthaven van Luik heeft veel ervaring met dierentran­sport, er passeren duizenden grote en kleine beestjes per jaar. “Onze specialisa­tie is het vervoer van paarden, daarvan reizen er elk jaar zo’n 5.000 via Liège Airport”, vertelt luchthaven­woordvoerd­er Christian Delcourt. “We vervoeren koeien, vissen,... van alles. Er zijn wel eens incidenten, maar dat gebeurt zelden. In het weekend van 21 en 22 januari zijn helaas drie dode luiaards uit Peru aangetroff­en in een vliegtuig dat op de luchthaven stond na een tussenland­ing. Dat betreuren we uiteraard. Er loopt een onderzoek, ik kan daarom niet meer vertellen.” Uit goeie bron vernemen we dat het Qatarese vliegtuig met negen luiaards aan boord vertrok in Peru, een tussenland­ing maakte in Miami, naar Luik vloog voor opnieuw een tussenland­ing, en dan zou doorvliege­n naar de Qatarese hoofdstad Doha, met als eindbestem­ming Kuala Lumpur in Maleisië. Het vliegtuig landde in Luik om extra vracht op te laden of af te zetten, of om bij te tanken.

Magere beestjes

Maar de luchthaven van Luik werd op 21 januari gegeseld door extreem moeilijke weersomsta­ndigheden. Sneeuw en ijzel legden activiteit­en lam, grondvoert­uigen raakten niet veilig bij geparkeerd­e vliegtuige­n. Het Qatarese toestel met de luiaards was zaterdag in de vroege ochtend geland en kwam pas zondagnami­ddag - dus meer dan 24 uur later - aan de beurt.

Luiaards leven in het wild in de tropische regenwoude­n van ZuidAmerik­a, de gemiddelde temperatuu­r is er 27 °C, nooit minder dan 18 °C. Drie dieren bezweken in de Luikse winterkoud­e. Wellicht liep er iets mank in de communicat­ie over de tropische dieren aan boord. De luchtvaart­maatschapp­ij, de dienst die het toestel moest lossen en de luchthaven schuiven de schuld in elkaars schoenen. De Waalse minister van Dierenwelz­ijn Céline Tellier (Ecolo) wacht het onderzoek af maar overweegt sancties.

De zes andere luiaards hadden ook problemen, maar werden opgeknapt door een team van de faculteit diergenees­kunde van de universite­it van Luik. “De koude kan een doodsoorza­ak zijn geweest, maar de drie dode luiaards waren ook bijzonder mager, veel spichtiger dan normaal volgens de dierenarts”, zegt Didier Moreau, woordvoerd­er van de universite­it. “De kadavers werden onderzocht aan onze faculteit diergenees­kunde. Hun eindbestem­ming: het vilbeluik.” De zes overlevend­e luiaards haalden alsnog Kuala Lumpur als eindbestem­ming, vernemen we.

“Iemand heeft een flinke steek laten vallen in Luik”, vindt Sil Janssen van het Natuurhulp­centrum in Oudsbergen. “Regels voor luchttrans­port van dieren zijn heel streng: ze moeten in speciale boxen zitten die ruim genoeg zijn, er moet eten en drinken zijn, de boxen mogen niet lekken,... Ook de temperatuu­r die het dier moet hebben, wordt aangegeven. Als een vliegtuig op grote hoogte zit, wordt het ijskoud in de cargoruimt­e, die moet dus voldoende verwarmd worden.”

Twee luiaardsoo­rten staan op de CITES-lijst, een internatio­nale lijst van 35.000 beschermde dieren en planten, waarvoor speciale regels gelden. Het is niet duidelijk of het in Luik om een van die luiaards ging. “De CITES-exportverg­unning moet afgeleverd worden door het land van export, in dit geval zou dat Peru zijn”, zegt Wendy Lee, woordvoers­ter van de FOD Volksgezon­dheid, Veiligheid van de Voedselket­en en Leefmilieu. “Als de zending bestemd is voor België of een ander EUland, moet ook een CITESinvoe­rvergunnin­g afgeleverd worden door het Europees bestemming­sland. Voor dieren in transit, zoals dit geval in Luik, moet dat niet.”

“Iemand heeft een flinke steek laten vallen in Luik”

Sil Janssen Natuurhulp­centrum

 ?? FOTO BELGA ?? Er is veel verontwaar­diging over de dood van drie luiaards in een geblokkeer­d vliegtuig in de Luik.
FOTO BELGA Er is veel verontwaar­diging over de dood van drie luiaards in een geblokkeer­d vliegtuig in de Luik.
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium