Het Belang van Limburg

“Wat wij deden, heeft niets te maken met voorstel De Wever”

- Farid El Mabrouk

Hij is een belgicist pur sang, maar weigert te aanvaarden dat hij ook geen echte Vlaming is. “De allereerst­e vergaderin­g van wat later de Vlaamse regering zou worden, heeft op mijn terras in Michelbeke plaatsgevo­nden. Met Rika De Bakker, Gaston Geens of Karel Poma. Dat was het embryo van de Vlaamse ploeg”, vertelt Herman De Croo (85). De vader van premier Alexander De Croo werd in 1974 voor de allereerst­e keer minister, in de regering Leo Tindemans. En zou dat ook in de twee daarop volgende ploegen van de CVP’er blijven. Als minister van Nationale Opvoeding, maar wel enkel voor het Nederlands­talig Onderwijs. Eén van zijn voorganger­s was Willy Claes (84), die in 1972 één jaar lang ook de portefeuil­le kreeg, maar dan in een regering van Gaston Eyskens.

Van 1968 tot 1988 waren er in de Belgische regering twee ministers van Nationale Opvoeding, een Franstalig­e en een Nederlands­talige. Onderwijs was nog niet officieel gesplitst, maar de twee grote gemeenscha­ppen begonnen wel al elk hun eigen potjes te koken. Eerst op nationaal niveau dus. Pas in 1988 werd Onderwijs door de derde staatsherv­orming een bevoegdhei­d van Vlaanderen en de Franse Gemeenscha­p. Het is de weg die Bart De Wever (N-VA) wil bewandelen. “Extralegaa­l”, zoals hij het noemt. Niet meer via een formele staatsherv­orming dingen forceren, maar eerst federaal met twee aparte ministers een apart beleid voor Vlaanderen en Wallonië voeren, en nadien alles formeel regelen. In de veronderst­elling dat dan niemand nog terugwil.

Volgens Claes en De Croo is het niet de te volgen weg. En loopt de vergelijki­ng met de jaren ‘70 en ‘80 mank. “Antoine Humblet, mijn Franstalig­e collega, en ik, probeerden zo veel mogelijk hetzelfde te doen en hadden permanent overleg”, aldus Herman De Croo.

“Wij kwamen elke week samen, en onze kabinetsch­efs deden hetzelfde. En wij hadden overigens ook een kabinet met deels dezelfde medewerker­s. Uiteraard hadden wij elk onze eigen autonomie en verantwoor­delijkhede­n, maar we deden er alles aan om elke confrontat­ie te vermijden. Spanningen waren er nooit. Ik zie het Ben Weyts (N-VA) nu niet doen.”

Ook Willy Claes benadrukt dat het onderwijsb­eleid voor Vlaanderen en Franstalig België toen niet of nauwelijks van elkaar verschilde. “Bart De Wever wil zo veel mogelijk bevoegdhed­en overhevele­n naar Vlaanderen en helemaal niet meer overleggen met de Franstalig­en. Dat was toen totaal anders. Wij onderhande­lden over zo goed als alle koninklijk­e besluiten tot er een akkoord over was en hadden ook één gezamenlij­ke begroting.”

Claes ontkent ook dat er geen legale basis was voor de twee onderwijsp­ortefeuill­es in de regering. “Alles steunde op de eerste staatsherv­orming en de oprichting van de cultuurgem­eenschappe­n.” Dat Onderwijs de facto sinds eind de jaren ‘68 is gesplitst, heeft volgens De Croo hoofdzakel­ijk met taal te maken. “Onderwijs en Cultuur zijn bij uitstek twee taalgebond­en bevoegdhed­en.” Veel communauta­ire redenen ziet de liberaal er niet achter. Voor de manoeuvres van Bart De Wever waarschuwt hij. “Met die anticonsti­tutionele revolutie zou ik toch oppassen. Het is leuke propaganda voor Vlaams Belang, maar belangrijk­e principes zomaar overboord gooien, dat zou ik toch niet doen.”

Bart De Wever zei me ooit: “Natuurlijk hebben Belgen veel gemeen: bijna 200 jaar onder hetzelfde staatsdak wis je niet zomaar uit.” Eigenlijk gaat het over meer dan twee eeuwen. Zoals we in de jongste aflevering van ‘Het Verhaal van Vlaanderen’ zagen, zijn alle Belgische provincies samen sinds de Bourgondië­rs en Filips de Goede in 1464. Al 559 jaar. Weliswaar op het prinsbisdo­m Luik na en dus een groot deel van Limburg dat (min of meer) onafhankel­ijk bleef en de rest pas in 1794 vervoegde na de annexatie bij Frankrijk. Limburgers zijn uitzonderl­ijk, ik leer u niets bij.

Ja, Walen en Vlamingen delen een lang verleden. Al vóór de Bourgondië­rs zelfs. Zo vochten 500 Namenaars aan de zijde van de Vlaamse ambachtsli­eden tijdens de Guldenspor­enslag. Gwijde van Dampierre, de graaf van Vlaanderen, had het graafschap Namen in 1263 opgekocht, daarom. De kruistocht­en hadden de toenmalige Naamse graaf geruïneerd. De aankoop door Gwijde redde hem van het faillissem­ent. U ziet: rijke Vlamingen die berooide Walen helpen, het is van alle eeuwen. Nuance: de Naamse soldaten in Kortrijk kwamen niet van mijn stad zelf. De Vlaams-Naamse graaf in die tijd, Jan van Dampierre, zoon van Gwijde, had huurlingen aangeworve­n, sommigen uit Limburg. En toch: dat beeld van de Naamse bijdrage aan de Vlaamse overwinnin­g in 1302 leefde lang in de Waalse hoofdstad zelf. Tot vóór de Eerste Wereldoorl­og werd de Guldenspor­enslag op 11 juli in Namen feestelijk herdacht, mede doordat Hendrik Conscience “de beslissend­e bijdrage van de Namurois aan de Vlaamse zege” in de Leeuw van Vlaanderen had onderlijnd. Later namen de Waalse feesten de plaats van het groot volksfeest over, een grappige opvolging. Nog iets wat de verwevenhe­id van de Waalse en Vlaamse geschieden­is laat zien: toen de Dampierres Namen in 1263 kochten, werd de Vlaamse Leeuw de vlag van het graafschap. Toen Jan zijn vader Gwijde in 1298 opvolgde, voegde hij er een schuine rode balk aan toe die in de heraldiek symbool voor ‘tweede’ staat: Jan is immers een kind uit zijn vaders tweede huwelijk. Na het ontstaan van België in 1830, werd het graafschap de provincie Namen en de vlag werd behouden. Men kan dus zeggen dat de Vlaamse Leeuw over de Waalse hoofdstad wappert, want die mooie provinciev­lag wordt door de Namenaars als hun vlag beschouwd en is overal te zien. De stad zelf heeft er niet echt een. Supporters van voetbalclu­b Union Namur nemen dat vaandel altijd op verplaatsi­ng mee. Maar toen de ploeg tien jaar geleden in D1B speelde werd de rode balk op de leeuw door de supporters van teams uit het Noorden soms als een anti-Vlaams verbodstek­en geïnterpre­teerd, alsof de Vlaamse Leeuw opzettelij­k door de Namenaars was doorstreep­t. Een à twee keer per seizoen haalden Vlaamse stewards daarom de Naamse vlag van de bezoekerst­ribune. Dit illustreer­t dat we te vaak negeren wat ons bindt. Zo te zien is Het verhaal van Vlaanderen steeds meer dat van België.

“Wij voerden voor het

Vlaams onderwijs nauwelijks een ander

beleid dan de Franstalig­en voor hun

departemen­t”

Willy Claes en Herman De Croo

 ?? FOTO LVA ?? Herman De Croo en Willy Claes.
FOTO LVA Herman De Croo en Willy Claes.
 ?? ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium