Het Belang van Limburg

De energie-inflatie is een voedingsin­flatie geworden

Van 10,35 naar 8 procent. Toch blijft het leven duurder worden, alleen gebeurt dat minder snel. In plaats van energie is de hoofdschul­dige nu peperdure voeding. Hoe komt dat?

- Nico Tanghe

De inflatie daalde in januari voor de derde keer op rij,

INFLATIE

1

Gas en elektricit­eit zijn de voorbije maanden fors goedkoper geworden. Dat komt onder meer door het zachte weer en de goedgevuld­e Europese gasreserve­s, die de prijzen op de gasmarkt al maanden doen dalen. Mede daardoor daalt de inflatie nu al voor de derde maand op rij, dit keer van 10,35 naar 8 procent. Dat betekent dat wat je een jaar geleden voor 100 euro kon kopen, nu 108 euro kost.

Ter vergelijki­ng: in oktober stond de inflatie in België nog op 12,27 procent. Dat was toen het hoogste cijfer in bijna vijftig jaar. Dat de inflatie nu lager is, komt vreemd genoeg doordat ze in januari vorig jaar al hoog was.

2

Dat heeft vooral te maken met een statistisc­h effect. De inflatie wordt wereldwijd telkens vergeleken met de inflatie in dezelfde maand het jaar voordien, in dit geval dus met januari 2022, wanneer de prijzen al stevig gestegen waren.

Het vergelijki­ngspunt voor energie wordt nu plots hoog in plaats van laag. De energiepri­jzen zaten al in de lift nog voor de oorlog in Oekraïne uitbrak. De inflatie voor energie daalt daardoor van 32,88 procent in december tot 5,21 procent in januari. Door datzelfde statistisc­he effect is de inflatie voor aardgas nu zelfs al negatief geworden (-7,1 procent), terwijl ze in december nog +73,1 procent was. De kans is groot dat door dat jaar-op-jaar-effect de inflatie de komende maanden ook (tijdelijk) negatief zal worden voor andere brandstoff­en en voor elektricit­eit.

3

Daar is het temperend effect voorlopig nog iets minder groot. Voor elektricit­eit bedraagt de inflatie momenteel 2,8 procent tegenover 35,5 procent vorige maand. Elektricit­eit is dus nog altijd iets duurder dan in januari vorig jaar. De prijs van stookolie is zelfs met 46,7 procent gestegen in één jaar tijd.

4

Ook de kerninflat­ie (die geen rekening houdt met de prijsevolu­tie van de energiepro­ducten en onbewerkte voedingsmi­ddelen) blijft stijgen. De verklaring daarvoor ligt vooral bij de hoge voedingspr­ijzen. Die blijven in tegenstell­ing tot de energiepri­jzen wel doorstijge­n, mede door de grondstoff­enprijzen en de loonindexe­ring. In januari werd voeding (inclusief alcoholisc­he dranken) opnieuw bijna 16 procent duurder dan een jaar geleden. Ter vergelijki­ng: een jaar geleden was dat amper 2,26 procent. Vooral de prijzen van oliën, vis, zuivelprod­ucten, brood en granen en vlees zijn de afgelopen maanden sterk gestegen, met als opvallende uitschiete­rs in januari frituuroli­e, eieren, margarine en plantaardi­ge vetten, magere, halfvolle en volle melk en boter. Allemaal producten die deze maand een kwart tot zelfs een derde duurder waren dan een jaar geleden.

Opvallend ook: dat zijn bijna allemaal producten die je als basisvoedi­ng kan bestempele­n. “De energiecri­sis lijkt een voedings(prijs)crisis te zijn geworden”, concludeer

Producten als eieren, magere, halfvolle en volle melk en boter waren deze maand een kwart tot een derde duurder dan

een jaar geleden

 ?? FOTO DIETER TELEMANS ?? De voedselpri­jzen blijven in tegenstell­ing tot de energiepri­jzen stijgen, mede door de grondstofp­rijzen en loonindexe­ring.
FOTO DIETER TELEMANS De voedselpri­jzen blijven in tegenstell­ing tot de energiepri­jzen stijgen, mede door de grondstofp­rijzen en loonindexe­ring.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium