Het Belang van Limburg

Honderd dagen premier maar geen reden tot vieren

Wordt Rishi Sunak de Conservati­eve Britse premier die de macht moet overdragen aan Labour? Net als John Major, met wie hij na honderd dagen in Downing Street 10 vergeleken wordt, omdat die ook geen vat kreeg op de schandalen.

- Dominique Minten

Tory Sleaze. De term dateert uit de jaren negentig, maar duikt deze dagen veelvuldig op als er over de Conservati­eve partij wordt bericht. Hij verwijst naar de jaren dat John Major premier was in het Verenigd Koninkrijk, in opvolging van Margaret Thatcher. Major was in vele opzichten de antipode van de Iron Lady. Hij was saai, maar keurig. En hij stuurde zijn partij weer naar het centrum, weg van het harde euroscepti­cisme. Maar Major erfde een diep verscheurd­e partij die de schandalen opstapelde. Hij bleek daar niet tegen opgewassen. Bij de verkiezing­en van 1997 ging de macht naar Tony Blair, toen een jonge god die Labour weghaalde uit de rode hoek.

Ondergaat Rishi Sunak volgend jaar een gelijkaard­ig lot? Westminste­r-watchers houden rekening met dat scenario. Voormalig minister van Financiën George Osborne ziet parallelle­n. “Net als Sunak was Major toegewijd en aardig, maar hij kon de neerwaarts­e spiraal waarin de partij terechtkwa­m, niet keren”, zei hij zondag aan Channel 4.

Toen Sunak op 25 oktober voor het eerst het land toesprak als premier, had hij een simpele boodschap: “Deze regering zal op elk niveau integritei­t, profession­alisme en verantwoor­delijkheid uitdragen.” Na de chaos van Boris Johnson en de incompeten­tie van Liz Truss leek het Verenigd Koninkrijk weer in veilige handen. Als minister van Financiën had Sunak de Britten door de coronacris­is geleid. Daarvoor wilden ze hem wel een beetje krediet geven. Tegelijk twijfelden velen of hij in staat zou zijn de partij weer op orde te krijgen en de desastreuz­e economie recht te trekken. Honderd dagen later lijken de sceptici gelijk te krijgen. De partij gaat gebukt onder schandalen en Sunak lijkt niet daadkracht­ig genoeg om orde op zaken te stellen. Zelfs als hij ingrijpt, houdt de kritiek aan. Osborne: “Sunak weet dat bij elke week die passeert en bij elk nieuw schandaal, zijn kansen om in te grijpen kleiner worden.”

Dat werd gisteren opnieuw duidelijk. De premier was naar het noordooste­n van Engeland gereisd voor een bezoek aan een ziekenhuis. Hij had een plan op zak om de zieltogend­e National Health Service te helpen. De komende twee jaar wil hij 1 miljard pond investeren. Dat is goed voor 800 nieuwe ambulancew­agens en 5.000 extra ziekenhuis­bedden. Een druppel op een hete plaat, vinden de dokters. Maar Sunak kreeg gisteren vooral vragen over het ontslag van Nadhim Zahawi, de voorzitter van de Conservati­eve partij. Die was zondag gedwongen opgestapt wegens “belastingp­erikelen”. De man die een tijdje minister van Financiën was, bleek zijn belastinge­n niet keurig betaald te hebben. Vorige week raakte bekend dat hij daarvoor een schikking van omgerekend 5,4 miljoen euro had getroffen, inclusief een boete van een miljoen. Iedereen wilde weten waarom het vervolgens weken duurde voor Sunak hem de bons gaf. Twee weken geleden nog prees hij hem zelfs de hemel in. Toch waren de geruchten toen al oorverdove­nd. Sunak hield vol dat hij de correcte procedure had gevolgd en dat hij alles zou doen om de “integritei­t van de politiek te herstellen”.

Maar of de kiezers dat nog geloven, is twijfelach­tig.

Foute keuzes

Sunak maakt niet de beste keuzes in zijn personeels­beleid. Zijn ploeg was nauwelijks aangetrede­n of een van zijn ministers moest opstappen na beschuldig­ingen van pesterijen. Waarom hij Gavin Williamson überhaupt nog een kans had gegeven om twee weken lang minister van Onderwijs te worden, weet niemand. De man had de voorbije jaren een ijzersterk­e reputatie als brokkenpil­oot opgebouwd. Idem voor Dominic Raab, Sunaks vicepremie­r. Ook hij wordt beschuldig­d van pesterijen. Suella Braverman mocht dan weer minister van Binnenland­se Zaken worden terwijl zelfs Liz Truss haar aan de kant had geschoven omdat ze vertrouwel­ijke informatie had gedeeld via haar privételef­oon. Onder Sunak maakte ze een gelijkaard­ige fout, dit keer zonder consequent­ies. Ook de lange schaduw van Boris Johnson blijft over de partij hangen. Die kwam vorige week weer in opspraak omdat de voorzitter van de openbare omroep BBC hem geholpen had bij een lening van 800.000 pond. Dat gebeurde kort nadat Johnson – toen nog premier en in zijn privéleven permanent op zoek naar geld – de man als voorzitter had benoemd. Beiden ontkennen dat er een verband is, maar de zaak wordt onderzocht.

Dan zijn er natuurlijk de economisch­e en migratiepr­oblemen. Die zullen bij de gewone Britten zwaarder wegen wanneer die naar de stembus moeten. Er komt geen einde aan de stakingen. Deze week is het de beurt aan de leraren. Vanaf morgen beginnen ze aan een marathon die duurt tot half maart, met nationale en regionale stakingsda­gen. Zeker 23.000 scholen worden getroffen. Ook de verpleegku­ndigen en artsen bereiden nieuwe acties voor, net als de werknemers van het openbaar vervoer. Ook op de illegale oversteek met bootjes van het vasteland naar het VK, krijgen Sunak en Braverman geen vat. Sunak heeft nog even tijd. Pas eind volgend jaar zijn er parlements­verkiezing­en. Tegen dan draait de economie misschien weer beter. Maar de problemen van zijn land zijn zo groot dat ze niet helemaal weg zullen zijn. Ook de malaise in de Conservati­eve partij is te groot om snel op te lossen. Week na week wordt Sunak minder populair bij de leden van de partij. Toen hij aantrad, stond zijn popularite­it op plus 49, vorige week zakte hij bijna onder nul. Slechts vier ministers in zijn regering doen slechter.

 ?? FOTO REUTERS ?? Premier Sunak wilde gisteren scoren met investerin­gen in de gezondheid­szorg, maar oogstte vooral kritiek om een zoveelste schandaal.
FOTO REUTERS Premier Sunak wilde gisteren scoren met investerin­gen in de gezondheid­szorg, maar oogstte vooral kritiek om een zoveelste schandaal.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium